Indija planira pošpricati New Delhi vodom iz zraka kako bi smanjila zagađenje zraka koje je postalo alarmantno a tijekom vikenda bi se trebalo  i pogoršati, kazali su u petak mjesni dužnosnici.

Nezakonito paljenje ostataka usjeva u okolnim državama, prometno zagađenje i prašina od građevinskih radova izazvali su zadnja četiri dana veliku krizu u gradu, kao i svake godine.

“Špricanje vode jedini je način da se smanje opasne razine zagađenja”, rekla je Shruti Bhardwaj, dužnosnica zadužen za kontrolu kvalitete zraka.

Vlasti finaliziraju planove za špricanje vode s visine od 100 metara, što će biti nezapamćeno, no nije objavljeno koliko će stanovnika grada od ukupno 22 milijuna time biti obuhvaćeno.

Po podacima američkog veleposlanstva, u petak je u zraku izmjereno 523 mikrograma sitnih čestica (manjih od 2,5 mikrometra – PM 2,5) po metru prostornom, a u “dobrom” zraku smije biti 50 mikrograma.

Te čestice su 30 puta manje od ljudske vlasti. Mogu biti udahnute duboko u pluća, izazvati srčane i moždane udare, rak i respiratorne bolesti.

Vlasti su zaustavile građevinske radove, ograničile vožnju automobilima i četiri puta poskupile parking kako bi stanovnici više koristili javni prijevoz.

Komentiraj