INDEKS SLOBODE MEDIJA Finska prva, Eritreja posljednja, Hrvatska na 58. mjestu

Pixabay

Indeks slobode medija ove je godine objavljen nešto ranije, a Hrvatska se nalazi na 58. mjestu od 180 zemalja svijeta. Pomak je to za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Najgora zemlja za slobodu medija je Eritreja, dok je najviše rangirana Finska. Na ljestvici se zemlje ocjenjuju od 0 do 100, s tim da je 100 najgori rezultat. Hrvatska ima rezultat od 26.12, što je za 0.7 bolje nego prošle godine. Finska je ocijenjena sa 7.52, a Eritreja sa 84.86.

Među najbolje rangiranim zemljama osim Finske su i Norveška, Danska, Nizozemska, Švedska, Novi Zeland, Austrija, Kanada, Jamajka i Estonija. Velika Britanija je na 34. mjestu, dok je SAD na 49.

 

  • Od naših susjeda, Slovenija se našla na 35. mjestu, Bosna i Hercegovina na 66., a Srbija na 67. mjestu.

 

Dno ljestvice ‘predvode’ Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Sirija, Kina, ijetnam, Sudan, Iran i Somalija.

Reporteri bez granica objavili su kako je zabilježen ‘zabrinjavajući pad’ u slobodi tiska diljem svijeta 2014. godine.

Svjetski indeks slobode medija objavljuju Reporteri bez granica, međunarodna neprofitna organizacija registrirana u Francuskoj koja brani slobodu informacija i ima savjetodavni status pri Ujedinjenim narodima i UNESCO-u. Prva ljestvica objavljena je 2002. godine.

Hrvatska je te 2002. godine krenula sa 33. mjesta, što joj je i najbolji ‘plasman’. Najslabiji renking imala je 2009. godine, kada se našla na 78. mjestu.

Komentiraj