INCIDENT “Zekanović pokazao da je on cigan, a mi smo Romi”

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u Saboru je održao konferenciju za novinare na kojoj je upozorio da se u Čakovcu organizira prosvjed koji je usmjeren protiv Roma, javlja N1.

Pred sam kraj konferencije dolazi zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i glasno kreće tvrditi da taj prosvjed nije usmjeren protiv Roma iako na plakatu stoji i rečenica “među Romima ima i dobrih ljudi.”

Veljko Kajtazi mu je odgovorio da ovo nije prvi put da ga napada pa se prisjetio kako je jednom prilikom implicirao da je ukrao kišobran. Zekanović je zatim ustvrdio kako on to nije rekao.

S povišenim tonom nastavio je napadati okupljene kako nije u redu da oni kritiziraju čakovečki prosvjed, a sami organiziraju protuprosvjed u isto vrijeme pa ih je pozvao da dođu na prosvjed.

Kada su ga suočili sa u stvarnošću utemeljenim činjenicama da se njihovo okupljanje ne događa u isto vrijeme kada i prosvjed pokupio se i otišao.

Predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar nakon incidenta je izjavila: Pitao je zašto se bunimo. Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir mi bi šutjeli. Po meni je Zekanović pokazao da je on cigan, a mi smo Romi.”, zaključila je.

Komentiraj