FaH

INCIDENT ZBOG ZASTAVE: Željko Reiner napustio Skupštinu Republike Srpske

Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, danas se odbio obratiti novinarima nakon sastanka s delegacijom Narodne skupštine Republike Srpske u Banja Luci. Razlog je, kako prenosi N1, taj što iza govornice nije postavljena zastava Republike Hrvatske.

Predsjednik sabora ranije se sastao s Željkom Stojičić, potpredsjednicom Narodne skupštine RS. Nakon sastanka popeo se na govornicu, ali je nakon upozorenja članova svojeg tima da nema zastave Hrvatske, izjavio da se ne može obratiti okupljenima, jer nije uobičajeno da se obraća s mjesta na kojem je samo zastava domaćina.

Nakon incidenta prouzročenog neisticanjem zastave Hrvatske Stojičić je izrazila žaljenje ustvrdivši kako je to propust protokola.

“Je li trebala ili ne hrvatska zastava u parlamentu RS to bi vam mogao kazati protokol koji je i organizirao ovaj sastanak”, izjavila je Stojičić.

Iz službe za protokol stigao je pak odgovor kako je njihova ustaljena praksa da ne ističu zastave zemlje iz koje dolaze gosti u službeni posjet.

U parlamentu RS, baš kao i u većini sjedišta entitetskih tijela vlasti, gotovo je nemoguće vidjeti obilježja čak i BiH kao države čiji je taj entitet dio.

O samim razgovorima s Reinreom Željka Stojičić je kazala kako su bili “konstruktivni” te kako su dotaknuta brojna aktualna pitanja poput prometnog povezivanja, rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na području Trgovske gore u Hrvatskoj.

Potvrdila je i kako je raspravljano o povratku Hrvata u RS a konstatirala je kako među hrvatskim prognanicima “ne postoji dovoljno spremnosti” za povratak, ustvrdivši kako je to slučaj i sa svim izbjeglima i prognanima iz različih tijelova BiH pa i Hrvatske.

“To su neki procesi koje je nemoguće vratiti na početak”, kazala je potpredsjednica parlamenta RS. (Hina)

 

Komentiraj