Incident u Petrinji: Veteran glasno prozvao Medveda zbog obnove, reagirao Središnji državni ured

Današnji obilazak Petrinje u kojem su bili premijer Andrej Plenković i ministar branitelja, koji je zadužen i za obnovu, Tomo Medved, obilježio je incident s veteranom.

Veteran je, podsjetimo, isprozivao Medveda zbog sporosti obnove. Snimku njihovog razgovora je objavio HRT.

“Evo, ne trebam biti ni branitelj. Dolikuje li to čovjeku u 21. stoljeću da tako živi?” pitao je ministra.

Medved je čovjeku rekao da je drugi dan nakon potresa došao do njega. “Jesam. Jesmo rješavali hitno zbrinjavanje? Jesmo. Sad strpljenja. Gradimo”, rekao je.

“Gospon Medved, da nije mojih dečkiju, ja bih i danas bio u ovoj kamp-kućici. Čitavu zimu smo proveli u kamp-kućici. Onda su moji branitelji iz Crnih mamba pomogli da izgradim ovu baraku. Nitko drugi mi ništa nije pomogao. Vi vičete da ste mi pomogli, što ste mi pomogli?” rekao je.

“Dobro, dobro, pomoći ćemo, sagradit ćemo”, rekao je Medved pa nastavio: “Šta, mimo svih? Da ostavimo sve ostale i dođemo vama?”

Veteran je zatim rekao da je obilazio urede i Ministarstvo, ali da mu nitko nije pomogao. U tom trenutku se na snimci HRT-a vidi žena koja mu govori da će ga primiti.

“Nećete ga sada primiti, imali ste dvije godine primiti čovjeka”, govori joj Medved.

U dijelu razgovora koji je objavila novinarka Nove TV veteran u nešto smirenijem tonu govori da mu mjesečna primanja iznose 2500 kuna, da je do grla u kreditima te da se trudi osigurati nešto svojoj djeci. Ministar mu poručuje da će poslati inženjere da sve još jednom pogledaju i daju svoje stručno mišljenje.

Središnji državni ured: Žalio se na nalaz jer smatra da kuću treba ukloniti, a mi i projektanti se držimo zakona

Sada se oglasio i Središnji državni ured za obnovu, koji je Medved spomenuo u razgovoru s veteranom. Njihovo priopćenje prenosimo bez intervencija.

“Antonio sin Zdravka Palašića 16.03.2021. podnio je dva zahtjeva, prvi zahtjev za uklanjanje potresom uništene postojeće kuće i drugi za gradnju zamjenske obiteljske kuće. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem tih zahtjeva u svibnju 2021. izradilo je Odluku o obnovi koja je dostavljena Središnjem državnom uredu na postupanje 09.06.2022.

Tvrtka Projektni studio d.o.o. iz Slavonskog Broda izradila je sukladno odredbama Zakona o obnovi Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije 14.07.2022. kojim je utvrdila da kuća ispunjava uvjete za konstrukcijsku obnovu. Nalazom je utvrđeno da su na kući izazvana potresom nastala umjerena konstrukcijska i teška nekonstrukcijska oštećenja. Krovna konstrukcija, instalacije kao i vanjska i unutarnja stolarija samostalno su uklonjene od strane vlasnika.

Temeljem izrađenog Nalaza Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 19.08.2022. donijelo je zaključak kojim se traži očitovanje vlasnika po istom. Vlasnik je 06.09.2022. Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dao izjavu o neslaganju sa Nalazom i osporavajući isti zatražio dopune ili izradu novog Nalaza držeći se svog osnovnog zahtjeva da kuću treba ukloniti i izgraditi novu. Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa zakonom o obnovi koji jasno definira ovlasti projektanta koji utvrđuje stupanj oštećenja i način obnove.

Obitelj Palašić redovito je u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji koji ih informiraju o svim pravima obnove te im i dalje stoje na raspolaganju.”

Komentiraj