INCIDENT U IZBORNOM POVJERENSTVU: U Srbiji 4. svibnja ponovno glasovanje na 15 mjesta

FaH

U Srbiji će se 4. svibnja na 15 biračkih mjesta ponoviti glasovanje nakon izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju 24. travnja, a prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima na temelju 99,45 posto glasova, u parlament ulazi šest stranaka, dok je lista Demokratska stranka Srbije – Pokret Dveri, pala ispod izbornog praga, priopćilo je jutros oko dva sata poslije ponoći Republičko izborno povjerenstvo (RIK).

Noćašnju sjednicu RIK- a obilježio je incident kad su vođa Pokreta Dveri Boško Obradović i njegove pristaše, nakon priopćenih rezultata po kojima je lista DSS- Dveri skliznula ispod izbornog praga na 4,99 posto, verbalno napali predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora državnog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića uzvikujući: “Sram vas bilo, kako ćete izići pred narod”.

Nakon analize 99 spornih biračkih mjesta RIK je priopćio da će se ponovno glasovati na 15 mjesta u srijedu 4. svibnja, a na tim je mjestima upisan ukupno 19.631 birač tako da je moguća promjena i u konačnom ishodu glasova za listu DSS-Pokret Dveri.

Najviše poništenih rezultata je u Nišu – na pet birališta, a po dva u Vranju i Jagodini, te po jedno biračko mjesto u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, u Užicu, Kladovu, te beogradskim općinama Palilula i Novi Beograd.

Na temelju obrađenih 99,82 posto biračkih mjesta, odnosno 99,45 posto glasova, izborni prag prešlo je šest koalicija, a u parlament ulaze i manjinske partije vojvođanskih Mađara, Bošnjaka iz Sandžaka, Albanaca s juga Srbije i stranka Zelenih.

Nesporna je pobjeda koalicije “Srbija pobjeđuje” koju predvodi Srpska napredna stranka s osvojenih 1.818.854 glasova (48,24 posto), dok je Socijalistička partija Srbije druga sa 413.174 glasova (10,96 posto).

Srpska radikalna stranka osvojila je 305.810 glasova (8,11 posto), koalicija uz Demokratsku stranku 227.394 glasova (6,03 posto), pokret Dosta je bilo ima 227.298 glasova (6,03 posto), koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine (SDS-LDP-LSV) 189.323 glasova (5,02 posto), dok je koalicija Demokratske stranke Srbije i pokreta Dveri sa prethodno priopćenih pet posto pala ispod izbornog praga osvojivši 4,99 posto (188.534 glasova), pa je trenutno ispod cenzusa za samo 0,01 posto.

Vođa naprednjaka i aktualni premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da “nikad ne bi ukrao ni glas” i priopćio da će naprednjaci priznati sve rezultate, ma kakvi oni bili.

Vučić je ranije najavio da bi nova vlada trebala biti formirana poslije 28. svibnja, za kad je zakazana izvanredna skupština Srpske napredne stranke.

Komentiraj