INCIDENT NA TRUMPOVOM SKUPU U DAYTONU Ted Cruz pobijedio Trumpa u Wyomingu uoči “drugog superutorka”

EPA/JEFF HAYNES

Teksaški senator Ted Cruz lako je u subotu pobijedio na republikanskim predizborima u američkoj saveznoj državi Wyoming, dok je Donald Trump zauzeo tek treće mjesto, iza Marca Rubija, uoči “drugog superutorka” kada će glasovati pet velikih američkih saveznih država.

Cruz je u Wyomingu osvojio devet od 12 delegata koliko ih se moglo dobiti u toj državi na zapadu SAD-a, s oko 66 posto glasova, izvijestili su američki mediji. Rubio je skupio 19 posto glasova dok se Trump morao zadovoljiti sa samo 7 posto.

Trump ima, međutim, solidnu prednost u utrci za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u studenom.

Situacija se posljednjih dana na njegovim skupovima zaoštrila.

Američki tajni agenti morali su intervenirati tijekom predizbornog skupa u subotu u Daytonu u Ohiju kada je jedna osoba skočila na pozornicu. Trump je nakratko odveden s pozornice prije no što se situacija smirila, a nakon incidenta je izjavio kako je bio spreman i na fizički okršaj.

Incident u Daytonu dogodio se samo dan nakon nereda na Trumpovu skupu u Chicagu kada su se sukobili njegovi i pristaše demokratskog kandidata Bernieja Sandersa, a zbog kojih je morala intervenirati i policija.

Aktualni američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve predsjedničke kandidate da odbace “vrijeđanja i ismijavanja” i da ne “stvaraju podjele na rasnoj i vjerskoj pripadnosti”.

Obama je rekao da bi se predsjednički kandidati trebali usredotočiti “na to kako učiniti da Americi ide još bolje. Bez uvreda, bez ismijavanja, bez podjela temeljenih na rasi i vjeri i naravno bez nasilja prema drugim Amerikancima”, rekao je.

  • Pet velikih saveznih država – Florida, Illinois, Missouri, Ohio i Sjeverna Karolina – glasuje u utorak na predizborima te se taj dan naziva “drugim superutorkom”, nakon onog 1. ožujka.

Kandidati se nadaju da će tom prigodom osigurati potreban broj delegata kako bi dosegli potrebnu apsolutnu većinu koja kod republikanaca iznosi 1237 delegata, a kod demokrata 2383.

Čak ako i Donald Trump osvoji “drugi superutorak”, matematički neće time moći osigurati potreban broj delegata ali prednost bi mu se mogla tako povećati da će ga biti nemoguće uhvatiti.

On dosad ima 461 delegata, pred Tedom Cruzom (362), Markom Rubijom (154) i Johnom Casichem (54), objavio je CNN.

S demokratske strane, Hillary Clinton vodi pred senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom sa 772 delegata naspram 551, čemu se dodaje još 500-tinjak “superdelegata” koji će glasovati na konvenciji u srpnju i već su dali potporu bivšoj državnoj tajnici.

Incident i na Trumpovom skupu u Daytonu

Američki tajni agenti morali su intervenirati tijekom predizbornog skupa vodećeg republikanskog kandidata za ovogodišnje predsjedničke izbore Donalda Trumpa u Daytonu u Ohiju kada je jedna osoba skočila na pozornicu.

Trump je nakratko odveden s pozornice prije no što se situacija smirila, a nakon incidenta je izjavio kako je bio spreman i na fizički okršaj.

“Bio sam spreman potući se. Ne znam kako bih prošao, ali sigurno se ne bih povukao, narode. Ona je osoba imala namjeru ozlijediti me”, rekao je Trump.

Incident u Daytonu dogodio se samo dan nakon nereda na Trumpovu skupu u Chicagu kada su se sukobili njegovi i pristalice demokratskog kandidata Berniea Sandersa, a zbog kojih je morala intervenirati i policija.

“Odjednom planiran napad došao je ni otkuda”, rekao je Trump u subotu ujutro u Daytonu u državi Ohio i ocijenio je da su vođe prosvjednika “bili profesionalci”.

A ti ljudi, za koje je rekao da “neki od njih zastupaju Bernijea, našeg komunističkog prijatelja ismijavali su, uznemiravali” njegove (Trumpove) pristaše, rekao je i dodao “Bernie bi trebao tim ljudima reći…’dosta’, ‘prestanite'”.

  • Te Trumpove izjave izazvale su i Sandersovu reakciju koji ga je nazvao “patološkim lažljivcem”.

“Kao i praktički svakoga dana, Donald Trump američkom narodu pokazuje kako je on patološki lažljivac. Iako, jasno, cijenim činjenicu da su na Trumpovom skupu u Chicagu bile i moje pristalice, odlučno tvrdim kako iza nereda ne stoje organizatori moje kampanje”, rekao je Sanders.

Aktualni američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve predsjedničke kandidate da odbace “vrijeđanja i ismijavanja” i da ne “stvaraju podjele na rasnoj i vjerskoj pripadnosti”.

Obama je rekao da bi se predsjednički kandidati trebali usredotočiti “na to kako učiniti da Americi ide još bolje. Bez uvreda, bez ismijavanja, bez podjela temeljenih na rasi i vjeri i naravno bez nasilja prema drugim Amerikancima”, rekao je.

Komentiraj