Incident na granici Crne Gore i Kosova

Pixabay

Zastupnici pokreta Samoopredjeljenja u parlamentu Kosova postavili su u ponedjeljak navečer zastavu Albanije i ploče s natpisima “Republika Kosovo” i “Dobro došli” unutar teritorija Crne Gore, u oblasti koja je, po njihovu mišljenju, oduzeta Kosovu u procesu razgraničenja.

Policija je uklonila postavljene predmete i oznake, tumačeći to kao pogranični incident o čemu je obavijestila ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, tražeći od tog resora da se problem riješi diplomatskim putem.

U kosovskom Samoopredjeljenju priopćili su da će se svim sredstvima nastaviti protiviti navodnom poklanjanju teritorije Kosova.

Zastupnici više oporbenih stranaka iz Prištine tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 četvornih metara teritorija. Međutim, nezavisno međunarodno stručno povjerenstvo, koje je zatražila doskorašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, nije otkrilo nepravilnosti u procesu razgraničenja.

Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova, potpisan je 26. kolovoza prošle godine u Beču, nakon trogodišnjih pregovora dviju zemalja.

Crnogorski parlament je krajem prošle godine ratificirao taj sporazum, dok Skupština Kosova to još nije učinila.

Komentiraj