FaH

INAUGURACIJA BEZ PRETHODNICE : Macri prisegnuo, Fernandez nije došla

Mauricio Macri prisegnuo je u četvrtak kao prvi neperonistički predsjednik Argentine u posljednjih 16 godina, a na inauguraciju nije došla njegova prethodnica Cristina Fernandez zbog spora oko toga gdje bi se trebala održati predaja dužnosti.

Odsustvo Fernandez s inauguracije prvi je slučaj od 1983. i kraja vojne diktature da aktualni predsjednik nije došao na inauguraciju izabranog nasljednika.

Kandidat oporbene koalicije desnog centra Macri pobijedio je krajem studenog na predsjedničkim izborima u Argentini, čime je okončano više od desetljeća ljevičarskog populizma, s obećanjem da će liberalizirati posrnulo gospodarstvo.

 Liberal na području ekonomije, a konzervativac u društvenim pitanjima, Macri je tijekom predizborne kampanje najavljivao liberalizaciju gospodarstva i ublažavanje ograničenja dolarskih transakcija i uvoza.
Umorni od konfrontacijskog stila odlazeće predsjednice Cristine Fernandez i protekcionističke politike koja je sputavala rast, Argentinci su se zainteresirali za Macrijeva obećanja da će liberalizirati treće najveće gospodarstvo Latinske Amerike i iskorijeniti korupciju.
 Macri je u drugom izbornom krugu osvojio 51,5 posto glasova, a kandidat vladajućih populista Daniel Scioli 48,5 posto.
 Macri, sin građevinskog magnata rođenog u Italiji, postat će tek treći neperonistički čelnik od okončanja vojne vlasti 1983.  Tada se zadnji puta i dogodilo da predsjednik države nije došao na inauguraciju nasljednika.

Komentiraj