Hrvatska naftna kompanija INA želi postati potpuna vlasnica tvrtke Energoinvest, u kojoj sada posjeduje 67 posto vlasničkog udjela, a pismo kojim potvrđuje tu nakanu poslala je vladi Federacije Bosne i Hercegovine od koje želi otkupiti preostale dionice, objavio je u četvrtak sarajevski “Dnevni avaz”.

Neimenovani izvor iz entitetske vlade, koja ima 22 posto dionica “Energopetrola”, potvrdio je kako su dobili takvo pismo iz INA-e.

“Žele imati stopostotni paket u Energopetrolu i to su i napisali, no vlada se za sada nije izjasnila”, kazao je izvor, dodajući kako u vladi žele da prodaja njihovog vlasničkog udjela bude u cjelosti transparentna odnosno da svoje dionice ponude na otvorenom tržištu, “pa tko da više”.

INA i MOL su kao konzorcij 67 posto udjela u “Energopetrolu” kupili temeljem javnog natječaja 2006. godine, plativši za to 37,5 milijuna eura. Ranije ovog tjedna INA je od MOL-a preuzela 33,5 posto dionica “Energopetrola”, postavši tako većinskim vlasnikom te tvrtke koja ima najveću distributivnu mrežu u BiH, s više od stotinu benzinskih postaja.

U vladi Federacije BiH očekuju da se prije očitovanja o ponudi INA-e u cjelosti razjasni problem, koji je ranije nastao odlukom konzorcija INA-MOL da 2013. godine protiv nje pokrene arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu. Spor je potaknut tužbama radnika Energopetrola zbog neisplaćenih plaća i ostalih dugovanja nastalih prije prodaje te tvrtke. Riječ je o iznosu od 32,7 milijuna eura, a u INA-MOL-u su smatrali da ta dugovanja treba isplatiti raniji većinski vlasnik, odnosno vlada Federacije BiH.

U lipnju je navodno posignut dogovor po kojemu bi INA i MOL odustali od arbitraže, no taj dogovor još nije formaliziran.

Komentiraj