‘INA SE MOŽE PROBITI na tržište Irana, imamo projekte vrijedne 180 milijardi eura, ali nisu još poslali ni zahtjev’

Saša Zinaja

NOVI VELEPOSLANIK IRANA bio je savjetnik iranskog predsjednika Hasana Rohanija, a to što je poslan upravo u Zagreb potvrđuje koliko su Iranu važni odnosi s Hrvatskom kojoj je spreman dozvoliti ulaz na na naftno tržište za koje se bore najveći igrači

Novi iranski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Mohammad Reza Sadegh, po obrazovanju ekonomist i politolog, desetljećima je prisutan na iranskoj političkoj i javnoj sceni. U Hrvatsku je stigao s pozicije savjetnika aktualnog predsjednika Irana, Hasana Rohanija, s kojim ga vežu dugogodišnja suradnja i prijateljstvo te uživa njegovo povjerenje. U svojoj karijeri bavio se novinarstvom i obnašao visoke dužnosti u različitim novinskim agencijama i organizacijama. Od 2005. do 2009. bio je zadužen za informiranje Vijeća tajništva nacionalne sigurnosti, a od 2011. član je i Znanstvenog vijeća Azad Univerziteta. Tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije boravio je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kao novinar i humanitarac te izvještavao o strahotama koje su se događale. Na posljednjim predsjedničkim izborima osim s predsjednikom Rohanijem, veleposlanik Sadegh usko je surađivao i s ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem, što njegov utjecaj u najvišim političkim krugovima Islamske Republike Irana čini još većim. Činjenica da je upravo dr. Sadegh poslan kao veleposlanik u Zagreb, govori o tome koliko su odnosi s Hrvatskom važni novom iranskom vodstvu.

NACIONAL: Kako procjenjujete odnose s Republikom Hrvatskom, u svjetlu relativno nedavnog posjeta predsjednice Republike Iranu? 

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

Source:ZRINKA VRABEC MOJZEŠ