INA je u ponedjeljak za N1 poručila pod kojim bi se uvjetima vratila u Siriju. Kazali su kako su u veljači 2012. godine proglasili ‘višu silu’ i privremeno obustavili sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti ‘više sile’.

“Zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a”, naveli su iz INA-e.

Dodaju kako je njihova dnevna proizvodnja u Siriji prije uvođenja sankcija 2011. godine bila 13.462 barela plina, 6.791 barel nafte i kondenzata, oboje ekvivalenta nafte na dan, te tona LPG-a.

“Osnovni preduvjet za nastavak Ininih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi”, poručuju te dodaju da tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, a INA-ini stručnjaci na terenu budu u mogućnosti izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja – tek tada mogu početi pregovori o povratku, novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete.

“U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, zaključuju za N1 iz INA-e.

Komentiraj