facebook.com

INA objavila financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2017. godine

  • EBITDA INA Grupe iznosila je 2.322 milijuna kuna, 65% više u usporedbi s razinom iz
    prvih devet mjeseci 2016., dok je neto dobit iznosila 1.212 milijuna kuna
  • Neto dug smanjen na 1.241 milijun kuna, uz povijesno najnižu razinu odnosa duga i
    kapitala od 9.7%
  • Ukupna kapitalna ulaganja iznose 824 milijuna kuna
  • Domaća proizvodnja sirove nafte stabilna, dok domaća proizvodnja plina na kopnu bilježi rast od 7% u odnosu na prvih devet mjeseci 2016.
  • Rafinerijska proizvodnja porasla za 10%, a prodaja rafinerijskih proizvoda za 13%

Ostvareni rezultati pokazuju da INA Grupa nastavlja s uspješnim poslovanjem i u trećem tromjesečju 2017. godine.

EBITDA je u prvih devet mjeseci 2017. porasla za 65%, dosegnuvši iznos od 2.322 milijuna kuna i ostvarujući neto novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 2.094 milijuna kuna, što je povećanje od 84% u usporedbi s istim razdobljem 2016. Neto dobit iznosila je 1.212 milijuna kuna.

Djelatnost Istraživanje i proizvodnja i dalje je glavni nositelj poslovanja Grupe s rastom dobiti iz osnovne djelatnosti od 52% na iznos od 1.366 milijuna kuna. Rafinerije i marketing uključujući Trgovinu na malo ostvarili su značajno poboljšanje u poslovanju, dosegnuvši u prvih devet mjeseci 2017. godine EBITDA od 564 milijuna kuna. Djelatnosti Rafinerija i marketinga i dalje je pogodovalo pozitivno vanjsko okruženje, uglavnom kroz stabilnu cijenu DTD Brenta, većih marži na dizelsko i benzinsko gorivo, u kombinaciji s višom razinom prerade u rafinerijama i većom prodajom na domaćim i izvoznim tržištima. Ukupni volumen prodaje u trgovini na malo povećan je za 6% u usporedbi s prvih devet mjeseci 2016. godine, što je uz ostalo rezultat rasta maloprodajne mreže i aktivne prodaje goriva Class Plus, kao i povećanja prodaje robe široke potrošnje.

Kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci 2017. godine iznosila su 824 milijuna kuna, bilježeći snažan porast od 21% u trećem tromjesečju 2017. u usporedbi s trećim tromjesečjem 2016. godine. Neto dug smanjen je na 1.241 milijun kuna, uz odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 9,7%.

Izjava predsjednika Uprave Ine, gospodina Zoltána Áldotta:

“INA Grupa je u prvih devet mjeseci 2017. godine ostvarila vrlo snažne brojke u svim djelatnostima. S porastom prihoda od prodaje od 23%, Grupa je uspjela ostvariti rast EBITDA-e za 65%, pokazujući snažne rezultate, kao i poboljšanja u svim segmentima poslovanja. EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je 2.304 milijuna kuna u odnosu na 1.688 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2016. godine. Pozitivno vanjsko okruženje utjecalo je na poslovanje kako djelatnosti Istraživanja i proizvodnje tako i Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo. Iako su Istraživanje i proizvodnja i dalje glavni nositelji dobiti Grupe, djelatnost Rafinerija i marketinga ostvarila je znatna poboljšanja rezultata koristeći razdoblje pozitivnog vanjskog okruženja. Ovi su učinci kombinirano rezultirali pozitivnim rezultatima poslovanja ostvarujući pozitivan slobodni novčani tok. Djelatnost Istraživanja i proizvodnje ostvarila je rast EBITDA-e od 19% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Iako se suočavamo s prirodnim padom proizvodnje na međunarodnim koncesijama i na Jadranu, domaća proizvodnja sirove nafte ostala je solidna uslijed nastavka ulaganja u EOR projekt, kao i u druge razradne projekte. Dodatno, stabilizacija poslovanja naše servisne tvrtke CROSCO ukazuje na pozitivne izglede za budućnost. Rafinerije i marketing uključujući Trgovinu na malo ostvarili su EBITDA-u u iznosu od 564 milijuna kuna i pozitivan novčani tok od 212 milijuna kuna, što je najbolji rezultat u posljednjih deset godina. U skladu sa strateškim razvojem djelatnosti Rafinerija i marketinga, uspješno je ostvareno povećanje prodaje na svim tržištima. Trgovina na malo i dalje stabilno posluje, bilježeći rast kako regionalne mreže tako i prodaje robe široke potrošnje, osiguravajući kontinuirano stabilne rezultate. Snažna bilanca s povijesno niskim odnosom duga i kapitala u iznosu od 9,7% pokazuje da smo bili vrlo pažljivi u raspodjeli resursa te da smo pripremili i ojačali našu kompaniju za buduće izazove. 95% kapitalnih ulaganja Grupe u prvih devet mjeseci ove godine odnosi se na domaće projekte, što potvrđuje da je Grupa i dalje jedan od glavnih investitora u hrvatsko gospodarstvo.“

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina

U prvih devet mjeseci 2017. EBITDA je dosegla 1.897 milijuna kuna, 19 posto više nego u istom razdoblju 2016. Cijena Brenta koja je bila 24% viša imala je pozitivan učinak na prihode od prodaje nafte i kondenzata u iznosu od 310 milijuna kuna, dok je niža realizirana cijena plina uzrokovala pad prihoda od (68) milijuna kuna. Domaća
proizvodnja sirove nafte je stabilna zahvaljujući dodatnim razradnim projekatima i projektu EOR, kao i puštanju u pogon novih polja Hrastilnica.

Pad proizvodnje prirodnog plina ublaženje 7% većom proizvodnjom na kopnu, što je uglavnom rezultat početka proizvodnje s polja u Međimurju, pozitivnog utjecaja projekta EOR i dodatnih projekata razrade. CAPEX je iznosio 411 milijuna kuna, od čega se na kapitalna ulaganja u Hrvatskoj odnosi 404 milijuna kuna.

Rafinerije i marketing, uključujući Trgovinu na malo

EBITDA je u prvih devet mjeseci 2017. godine iznosila 564 milijuna kuna, dok je operativna dobit iznosila 184 milijuna kuna u usporedbi s gubitkom od (112) milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Prihodi su iznosili 11.667 milijuna kuna, 28 posto više nego u prvih devet mjeseci 2016. godine.

Na rezultat je pozitivno utjecao niz čimbenika: povoljno vanjsko okruženje zahvaljujući stabilnoj cijeni DTD Brenta i većim maržama na dizel i benzin, kao i manje negativnim maržama na lož ulja koje imaju izravan utjecaj na rafinerijske marže. Također, ukupna prodaja količinski je porasla kao rezultat porasta prodaje na ključnim i ostalim izvoznim tržištima. Veće rafinerijske marže i veća potražnja rezultirali su višom razinom prerade u rafinerijama. Ukupni volumen prodaje na malo rastao je uglavnom zahvaljujući integraciji Energopetrola i aktivnoj prodaji goriva Class Plus predstavljenog u drugom tromjesečju 2017. Ukupni CAPEX iznosio je 387 milijuna kuna; 313 milijuna kuna za Rafinerije i marketing te 74 milijuna kuna u Trgovini na malo. Na dan 30. rujna 2017. INA Grupa upravljala je mrežom od 494 maloprodajna mjesta.

Komentiraj