INA najavila veliku akciju pošumljavanja u listopadu

I.Čagalj/Pixell

Svečano je najavljena velika akcija pošumljavanja koju INA planira provesti u suradnji s Hrvatskim šumama i DVD Žrnovnica u listopadu u Zvjezdanom selu Mosor blizu Žrnovnice.

Početkom kolovoza bit će pokrenuta aplikacija na Ininoj Facebook stranici kroz koju će u pošumljavanju moći sudjelovati i javnost. Uz Hrvatske šume, DVD Žrnovnica i INA Klub volontera, akciji će prisustvovati i mladi pripadnici DVD-ova Šibensko-kninske županije kojima je INA početkom godine donacijom pomogla u plaćanju troškova prijevoza do vatrogasne škole koju su upisali kako bi se mogli profesionalno baviti vatrogastvom.

Revirnik šumarije Split, gospodin Ivan Vidosavljević i predsjednik DVD Žrnovnica, gospodin Milan Barbarić zahvalili su Ini što zajedno s njima brine o očuvanju okoliša.

“Šume na kršu ugrožene su uslijed šumskih požara, najčešće uzrokovanih ljudskom nepažnjom i zahtijevaju ulaganje golemih sredstava u prevenciju i zaštitu. Pozdravljamo Ininu inicijativu, jer smatramo da društveno odgovorne kompanije na taj način pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma. Bez šume nema ni čistog zraka ni čiste vode, a osobito nam je važna na kršu radi zaštite tla od erozija i bujica. U ovoj akciji ćemo pošumiti područje kod Žrnovnice s  200 sadnica čempresa, crnog i primorskog bora“, rekao je Ivan Vidosavljević.

“Drago nam je što možemo sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj Ininoj akciji pošumljavanja. Nadamo se da na ovaj način možemo barem malo pridonijeti oporavku područja stradalih u prošlogodišnjem velikom požaru. Područje koje će se pošumljavati opožareno je tijekom prošle sezone požara, a na njemu je zabilježen dobar uspjeh pošumljavanja prethodnih godina“, najavio je Milan Barbarić.

Gospodin Josip Vrabec, direktor Zaštite od požara i procesne sigurnosti u Ini, pojasnio je razloge uključivanja Ine u ovakve projekte:

“U Ini aktivno provodimo mjere zaštite od požara, ali također donacijama i raznim akcijama sudjelujemo i u unapređenju stanja zaštite od požara i vatrogastva u cjelini. Ovu akciju pošumljavanja ćemo provesti u želji da obnovom opožarenih područja pomognemo našim hrabrim vatrogascima te podignemo svijest o važnosti vatrogastva i zaštiti protiv požara“.

Zadnja sezona požara rezultirala je rekordnim brojem požara i suša u Hrvatskoj pa je stoga nužno pomoći u rješavanju tog problema i sudjelovati u osposobljavanju države za obranu od požara.

Ivan Vidosavljević, Josip Vrabec i Milan Barbarić

Komentiraj