INA i BH-Gas dogovorili buduću suradnju

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potpisom ‘Memoranduma o razumijevanju’ tvrtke INA i BH-Gas usaglasili su se o zajedničkim ciljevima te dogovorili suradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim plinom u Bosni i Hercegovini kao i na stvaranju preduslova za isporuku prirodnog plina iz transportnog sistema Republike Hrvatske u transportni sistem Bosne i Hercegovine.

Dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim plinom na tržištu Bosne i Hercegovine između Ine i BH-Gasa podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke nakon što se za to ostvare preduslovi, odnosno povežu transportni sistema dviju država.

U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s plinskim sistemom Republike Hrvatske na tri mjesta. Na sjeveru BiH bi se sistemi dviju zemalja povezali plinovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu plinovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu plinovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać.

Istovremeno, a neovisno od buduće povezanosti gasnih sistema dvije zemlje, istražit će se mogućnost isporuke plina i preko postojećih transportnih sistema susjednih zemalja.

Prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju direktor BH-Gasa, gospodin Jasmin Salkić, je izjavio:

“Memorandum je nastavak davno započete suradnje BH-Gasa i Ine, ali u isto vrijeme dobra osnova za buduću saradnju na polju trgovine prirodnim plinom, odnosno isporuke prirodnog plina od strane Ine Bosni i Hercegovini. Time bi se omogućila diversifikacija izvora i pravaca snabdijevanja BiH prirodnim plinom. Strategija razvoja plinskog sektora Bosne i Hercegovine je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s plinskim sistemom Republike Hrvatske što za cilj ima integraciju BiH u regionalno i europsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa“.

INA je iskazala spremnost dostaviti BH-Gasu procjenu prodajne cijene prirodnog plina u BiH kako bi se izradili elaborati o isplativosti potrebni za kreditiranje projekata od strane međunarodnih financijskih institucija. U slučaju potrebe, INA će svojim znanjem i iskustvom pomagati BH-Gasu u razvoju plinskog sistema na području BiH.

Gospodin Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina je izjavio:

“Kroz ovu suradnju INA još jednom pokazuje da vjeruje u dugoročnu perspektivu tržišta Bosne i Hercegovine i na njemu se želi dodatno pozicionirati. Naša uspostava partnerskih odnosa s BH-Gasom na razvoju plinskog sustava BiH značajno će doprinijeti i sigurnosti opskrbe zemlje prirodnim plinom. Također, ovi projekti prate energetske odredbe Europske unije i značajno doprinose stvaranju integriranih plinskih sustava s državama u regiji“.

Komentiraj