INA GRUPA Neto dobit skočila 274 posto na 1,2 milijarde kuna

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ina grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 23 posto veći neto prihod od prodaje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, koji je dosegnuo gotovo 13,5 milijardi kuna te neto dobit pripisivu vlasniku kapitala čak 274 posto višu, od 1,2 milijarde kuna.

Kako pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak, neto dobit bez jednokratnih stavki bila je 83 posto veća i iznosila je 959 milijuna kuna. EBITDA na razini grupe je u prvih devet mjeseci porasla 65 posto, dosegnuvši 2,3 milijarde kuna.

Kapitalna ulaganja dosegnula su u tom razdoblju 824 milijuna kuna, što je 15 posto manje u odnosu na prošlu godinu, dok je neto dug grupe smanjen za 60 posto na 1,24 milijarde kuna pa je odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 9,7 posto, navodi se u izvješću.

“Snažna bilanca s povijesno niskim odnosom duga i kapitala u iznosu od 9,7 posto pokazuje da smo bili vrlo pažljivi u raspodjeli resursa te da smo pripremili i ojačali našu kompaniju za buduće izazove”, komentirao je ostvarene rezultate predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Kako dodaje, 95 posto kapitalnih ulaganja grupe u prvih devet mjeseci ove godine odnosi se na domaće projekte, što potvrđuje da je grupa i dalje jedan od glavnih investitora u hrvatsko gospodarstvo.

Pozitivno vanjsko okruženje, istaknuo je Aldott, utjecalo je na poslovanje i djelatnosti Istraživanja i proizvodnje i Rafinerija i marketinga, uključujući Trgovinu na malo.

Istraživanje i proizvodnja nastavljaju biti glavni nositelj poslovanja grupe, s rastom dobiti iz osnovne djelatnosti za 52 posto, na 1,37 milijardi kuna, i EBITDA-e za 19 posto, na 1,89 milijardi kuna. Pritom je, kako se navodi, cijena barela Brenta bila 24 posto viša, što je imalo pozitivan činak na prihode od prodaje nafte i kondenzata u iznosu od 310 milijuna kuna.

Rafinerija i marketing, uključujući Trgovinu na malo ostvarili su u prvih devet mjeseci EBITDA-u od 564 milijuna kuna.

Istodobno s izvješćem, iz Ine su izvijestili o promjenama u rukovodstvu. Tako je na poziciju glavnog financijskog direktora imenovan, temeljem odluke Uprave, Gábor Horváth, dosadašnji direktor kontrolinga. On će na novoj poziciji zamijeniti dr. Ákosa Székelya.

Komentiraj