IN MEMORIAM: Profesor Tihomir Domazet, ekonomski stručnjak koji je realno analizirao stanje u Hrvatskoj

Kompetentni ekonomski stručnjak dr. Tihomir Domazet, kao i višegodišnji suradnik i analitičar Nacionala umro je u Zagrebu u 74. godini. Bio je član Hrvatskog društva ekonomista i sudjelovao je u organizaciji savjetovanja ekonomista u Opatiji. Predavao je ekonomiju na više privatnih učilišta, a radio je u realnom sektoru (gospodarstvu), potom u Ministarstvu financija Republike Hrvatske, napokon, u institutu koji se bavio konzultantskim poslovima i primijenjenim istraživanjima. U fokusu njegovog interesa bila je analiza dugoročnog gospodarskog razvitka Hrvatske. Pripadao je skupini hrvatskih postkeynezijanskih makroekonomista, koji se zalažu za izradu dugoročne strategije razvoja Hrvatske i za ostvarenje ključnih ciljeva samostalne razvojne politike, kao što su održivi razvoj, puna zaposlenost i smanjivanje nejednakosti. Objavio je više knjiga.

Prigodom promocije njegove knjige „Ekonomika – Politika, kako dalje?”, akademik HAZU dr. Vladimir Stipetić istaknuo je da se autor „zalaže za napuštanje dosadašnje neoliberalne ekonomije”. Dr. Tihomir Domazet je u toj svojoj knjizi iz 2007. godine navijestio problem prevelike inozemne zaduženosti Hrvatske i mogućnosti nastanka platnobilančne i dužničke krize u Hrvatskoj, što se i ostvarilo početkom 2009. godine pod utjecajem globalne financijske krize. Nakon toga, bavio se i fenomenima recesije i stagdeflacije u Hrvatskoj, kao i korona krizom, te izgledima za prevladavanje takvih nepovoljnih trendova. Zadnji rad kojeg je objavio bilo je istraživanje o Modernoj teoriji novca (MMT), objavljen u zborniku radova „Macroeconomic Responses to the COVID-19 Pandemic: Policies from Southeast Europe”, kod uglednog izdavača Palgrave Macmillan, u Londonu, u srpnju ove godine.

U zadnjem intervjuu Nacionalu objavljenom u listopadu ove godine iznio je konkretne ocjene i realnu analizu stanja u Hrvatskoj, kao i potencijalne opcije za izlazak iz krize. „Brojne pogreške, promašaji i neuspjesi ekonomskih politika u Hrvatskoj naizgled su rezultat neznanja ili neupućenosti. Je li tome baš tako? Nije, ali ne mislim da jednim intervjuom možemo promijeniti svijet. Bruje mnoge informacije po hrvatskim medijima, neznalačke, a neznanstveno tumače situaciju“, rekao je u uvodu svog zadnjeg intervjua za Nacional objavljenog 19. listopada ove godine. Pripremao se objaviti i globalnu analizu o ekonomskim kretanjima u Europskoj uniji u proteklim desetljećima, ali, nažalost, nije je uspio i objaviti. Neke elemente iz te analize iznio je u tom intervju Nacionalu, koji  u nastavku donosimo u cijelosti.

TIHOMIR DOMAZET: ‘Loša ekonomska situacija posljedica je klimanja glavom hrvatskih elita stranim bankama i liderima Europe’

 

 

Komentiraj