Imunolog Polić: “Ne treba ukidati covid-potvrde, vrijeme je za energičnije mjere”

Imunolog Bojan Polić u subotu je za Dnevnik Nove TV komentirao zašto je sve više zaražene djece, hoće li uskoro kraj pandemije i kako suzbiti širenje virusa.

Omikron je vrlo infektivan. Nalazimo se u periodu kada je transmisija virusa vrlo visoka. Djeca, pa svi i mi krećemo se u zatvorenim prostorima gdje je izloženost infektivnoj dozi puno veća. Nije ni čudno da se djeca zaražavaju. Kako je potrebna manja doza da bi se inficirao veći broj stanica, kod djece koja imaju relativno nježan respiratorni trakt, virus može izazvati određene poteškoće i vidimo da ih izaziva”, rekao je i naglasio da su smrtni slučajevi kod djece vrlo rijetki.

Polić kaže da je omikron manje patogen nego delta virus pa misli da neće biti puno takvih slučajeva.

Novi soj zaobilazi protutijela koja sprječavaju infekciju. “Zbog toga vrlo brzo inficira naše stanice – i oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli”, objasnio je za Novu TV i istaknuo da kad primite treću ili booster dozu tada se povećava razina neutralizacijskih protutijela te je bolja zaštita.

Smatra da Hrvatska ne treba ukinuti covid potvrde. “Mi smo u fazi povećane transmisije virusa i nismo procijepljeni dovoljno. Mislim da nije vrijeme za ukidanje COVID potvrda. Vrijeme je za energičnije epidemiološke mjere da bi ograničili širenje virusa. Bojim se da bismo širenje virusa mogli zaustaviti jedino drastičnim epidemiološkim mjerama, ali mislim da to neće biti slučaj”, rekao je.

Polić naglašava i da se ne trebamo bojati puno patogenijih sojeva virusa. “U sljedećem periodu od šest mjeseci steći ćemo kolektivni imunitet koji će nas ipak štititi od bilo koje varijante virusa, imat ćemo, a već i imamo, dostupna cjepiva i lijekove te potencijal virusa za daljnjim mutiranjem je relativno ograničen”, zaključio je.

Komentiraj