Imunolog Jonjić: “Trebamo zabrane, ne preporuke”

Sve aktivnosti odgovorne za veliko širenje virusa treba regulirati zabranama, a ne samo preporukama, kazao je za Novi list imunolog Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta ocjenjujući kako je situacija u cijeloj Europi i većini svijeta vrlo teška, “da ne kažem dramatična”.

“Stvari se mogu i pogoršati, jer nam predstoje blagdani koji dodatno povećavaju socijalne kontakte. Tu svakako treba spomenuti i nadolazeću epidemiju gripe, što će biti dodatni izazov za zdravstveni sustav”, kaže Jonjić.

​On misli da škole treba zadržati u funkciji neposredne nastave, zbog važnosti socijalnog kontakta s vršnjacima, ali i zbog roditelja koji su zaposleni. “Jasno je da će neki dijelovi gospodarstva više patiti od drugih, ali to je jednostavno tako i tu se treba uključiti država i pomoći koliko može. Dodatno, treba modificirati i naša očekivanja i prihvatiti da se nećemo brzo vratiti na staro dokle god nemamo uspješnu i široko dostupnu vakcinu i da uslužne grane gospodarstva trebaju razvijati drugačije modele poslovanja – dostave, tečajeve, kongrese i koncerte preko internet platformi i slično”, kazao je Jonjić.

“Sve druge aktivnosti za koje znamo da su odgovorne za veliko širenje virusa treba po mojem mišljenju regulirati zabranama, a ne samo preporukama. Sad smo već u situaciji da imamo 10 do 20 posto pozitivnih na SARS-CoV-2 na broj testiranih, što znači da će biti teško kontrolirati epidemiju klasičnim epidemiološkim mjerama. Oni koji tvrde da je ova infekcija bezopasna jako griješe, ali što je još gore, na taj način svjesno ili nesvjesno dovode u opasnost druge ljude. Ova infekcija je sve osim bezopasna, tim više što vidimo da ovaj virus može inficirati i živčani sustav i brojna druga tkiva, i tek ćemo godinama kasnije zbrajati i otkrivati dugoročne posljedice infekcije”, kazao je Jonjić, naglašavajući brigu za nemoćne, kao i stariju populaciju općenito. “Ne treba ih izolirati, već treba naći mehanizme kako bi se i njima omogućio kakav – takav socijalni kontakt, a da istovremeno ne budu izloženi pogibeljnoj infekciji”.

Komentiraj