EPA/PID

Imran Khan prisegnuo kao novi premijer Pakistana

Bivša zvijezda kriketa Imran Khan u subotu je prisegnuo kao novi premijer Pakistana, preuzevši time izazov vođenja koalicije u vrijeme dok toj nuklearno naoružanoj azijskoj državi prijeti valutna kriza.

Strastveni nacionalist Khan prošli je mjesec pobijedio na izborima obećavajući borbu protiv korupcije i drastično iskorjenjivanje siromaštva među 208 milijuna, većinski muslimanskih Pakistanaca.

Noseći tradicionalnu crnu nošnju šervan po uzoru na svog heroja, osnivača Pakistana Muhammada Ali Jinnaha, Khan je izgovorio zakletvu i prisegnuo da će poštovati ustav.

“Nosit ću pravu vjeru i vjernost Pakistanu”, pročitao je Khan stojeći pored predsjednika Mamnoona Hussaina.

Pakistansku 71-godišnju povijest obilježili su vojni pučevi, a izbor Khana tek je drugi demokratski prijenos moći. Ako odradi petogodišnji mandat do kraja bit će prvi pakistanski premijer kojemu je to uspjelo.

Njegova stranka Pravde, odnosno Tehreek-e-Insaf, drži 151 od sveukupno 342 mjesta u narodnoj skupštini u kojoj je u petak održano glasovanje o formiranju vlade.

Khan je s lakoćom pobijedio rivala Shehbaza Sharifa iz stranke Muslimanske lige – Nawaz koja silazi s vlasti, skupivši 176 glasova u odnosu na Sharifovih 96.

Pakistanska ekonomija posljednjih je godina pogođena ekonomskim turbulencijama kao i nasiljem islamističkih militanata.

Jedan od prvih Khanovih zadataka bit će borba protiv valutne krize koja prijeti da će naštetiti gospodarstvu koje godišnje raste oko 6 posto. Novi premijer koji se školovao na Oxfordu je tijekom kampanje obećao da će stvoriti milijune novih radnih mjesta i izgraditi bolnice i škole svjetske klase u državi u kojoj je 40 posto stanovništva nepismeno.

Nova koalicijska vlada morat će hitro odlučiti hoće li zatražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda ili tražiti podršku Kine, države koju Pakistan smatra svojim najpouzdanijim saveznikom.

Odnosi Islamabada i Washingtona su se pogoršali. Američki dužnosnici nezadovoljni su zbog navodne pakistanske podrške talibanima u Afganistanu, što Pakistan odbacuje.

Komentiraj