Impresivni mural Diega Rivere postavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u San Franciscu

Screenshot YouTube

Ogromni mural ‘Pan American Unity’ je uspješno transportiran i postavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u San Franciscu i postat će glavna atrakcija postava.

Mural umjetnika Diega Rivere se sastoji od deset velikih panela i teži 30 tona. Zbog težine, kamion je tijekom noći prevozio panele uz pratnju manjih vozila do kalifornijskog muzeja SF MOMA. Stigavši na odredište, radnici su dizalicom prebacili panele u prostor galerije.

Rivera je ovo masivno i impresivno djelo predstavio 1940. godine u sklopu održavanja svjetske izložbe Golden Gate International Exposition (GGIE), koja se održala na umjetnom otoku i gradskoj četvrti Treasure Island.

Djelo prikazuje povijest, sadašnjost i budućnost Sjeverne Amerike, uspon industrijalizacije, razvoj znanosti i medicine, ali i nacizma. Na muralu se ističe zaljev San Francisco, kojeg je Rivera prenio na panele gledajući fotografiju snimljenu iz zraka. Konzervatori još uvijek rade na detaljima, kako bi mural ostao u što boljem stanju i svojom ljepotom zadivio posjetitelje.

Komentiraj