Pixabay

Imovinske kartice sudaca od 2019. javno dostupne

Sredinom 2019. godine imovinske kartice sudaca trebale bi postati javno dostupne, javlja RTL.

Državno sudbeno vijeće napravilo je nacrt pravila o tome kako bi trebale izgledati objave tih dokumenata, a uvid bi trebali imati svi građani u bilo kojem trenutku. Imovinske kartice podnosile bi se elektronskim putem, pomoću aplikacije.

Predsjednik županijskog suda u Karlovcu, sudac Ante Ujević već šest godina državnom sudbenom vijeću dostavlja što ima od nekretnina i pokretnina i kako ih je stekao

“Ja sam za to da imovina bude javna, radi percepcije javnosti, da javnost zna, da se neke sumnje otklone. Međutim, tu se krije jedna nezgodna mogućnost da se to može i zloporabiti, jer je poznato da svi oni koji izgube postupak, a sudio taj sudac, bojim se da će dolazit do velikih zloporaba”, smatra Ujević.

“Smatram da je postojanje imovinske kartice opravdano samo ukoliko u stvarnosti predstavlja učinkovito sredstvo za otkrivanje nezakonito stečene imovine, a nije mi poznat ni jedan slučaj da se putem imovinske kartice ušlo u trag nezakonitoj imovini”, mišljenja je Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, a s njim se slaže i bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

“Ja u mandatu nikad nisam na to pristajao, jer nisam zapravo vidio koji je razlog u tome da jedan sudac koji sudi za 9 ili 10 tisuća kuna – koliko naši općinski suci imaju, a to je stvarni problem, te niske plaće, o tome nitko ne govori – moraju podastrijeti sve o svom imovinskom stanju”, poručio je Miljenić.

Komentiraj