Ime svog kandidata za gradonačelnika Zagreba SDP će objaviti do sredine prosinca

U SDP-u još nisu odlučili hoće li imati kandidata iz vlastitih redova ili će podržati kandidata koji nije član SDP-a

SDP bi do sredine prosinca trebao u javnost izaći s imenom kandidata za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine. Novo vodstvo SDP-a na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom proteklog tjedna održalo je niz sastanaka s čelnicima lokalnih organizacija, na kojima je dogovoren plan za lokalne izbore i rok do kada bi SDP trebao imati kandidate za gradonačelnike i načelnike općina. Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin u nekoliko je navrata napomenuo da će SDP sigurno imati kandidata za gradonačelnika Zagreba, ali da ostaje otvoreno hoće li taj kandidat biti član SDP-a ili će SDP podržati nestranačkog ili kandidata iz neke druge političke opcije, poput Tomislava Tomaševića, čelnika platforme Možemo!.

Nacionalovi izvori iz vrha SDP-a potvrdili su da su obje opcije još uvijek otvorene i da će se o njima raspravljati u nadolazećim tjednima i da bi konačna odluka trebala biti poznata do sredine prosinca. Isti izvori su napomenuli da u stranci još uvijek nije bilo službenih razgovora o imenima kandidata, iako je neslužbeno svoju kandidaturu najavio šef zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras. Međutim, Maras ne uživa potpunu podršku novoizabranog vrha stranke jer se smatra da on ne bi imao šanse za pobjedu na izborima i da bi njegova kandidatura samo pomogla cijepanju glasova na lijevom bloku, čime bi se pomoglo aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću ili još uvijek nepoznatom kandidatu HDZ-a. Zato u vrhu SDP-a smatraju da bi kandidat te stranke trebao biti ili član SDP-a koji bi imao realne izglede za ulazak u drugi krug ili bi SDP trebao postići dogovor s platformom Možemo! oko podrške Tomislavu Tomaševiću. Za sada je u vrhu stranke više onih koji podržavaju prvu opciju, ali i oni koji bi htjeli da SDP ima svog kandidata su svjesni da i ne postoji jako ime unutar SDP-a za koje bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da će ući u drugi krug. Baš iz tog razloga je podrška Tomislavu Tomaševiću i zajednički nastup lijevog bloka protiv Milana Bandića i kandidata HDZ-a trenutno realnija opcija, iako izvor iz vrha stranke kaže da razgovori oko tog zajedničkog nastupa još nisu ni počeli.

I dok s jedne strane kreću pripreme za lokalne izbore, s druge strane novo vodstvo SDP-a još uvijek nije završilo sa svim promjenama koje je u kampanji najavljivao novi predsjednik Grbin. Nakon što je Klub zastupnika u Saboru odbio njegov prijedlog za smjenu bivšeg glavnog tajnika stranke i bliskog suradnika Davora Bernardića Nikše Vukasa s pozicije predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čini se kako je Grbin za sada odlučio ne forsirati tu smjenu te će Vukas još neko vrijeme biti na čelu tog vrlo bitnog saborskog odbora. Izvor iz vrha SDP-a za Nacional je potvrdio da do ponovnog zahtjeva za smjenom Nikše Vukasa sigurno neće doći u idućih 14 dana jer Grbin ne želi ponovno otvoriti sukobe unutar Kluba zastupnika koji je nakon početnog protivljenja njegovim prijedlozima u konačnici bez većih problema prihvatio Grbina kao novog predsjednika Kluba zastupnika. Klub je podržao i Grbinov prijedlog da Sabina Glasovac postane nova potpredsjednica Sabora umjesto Rajka Ostojića koji je zamrznuo svoj saborski mandat.

Komentiraj