‘Ime ruže’ , roman koji se čita i film koji se gleda već godinama

Godine 1327. oko bogatog talijanskog samostana kruži sumnja da skriva heretike u svojim redovima, a situaciju dolazi istražiti fra Vilim od Baskervillea u pratnji svojega vjernog mladog učenika Adsona iz Melka. Njegov delikatni zadatak naglo zasjeni niz bizarnih smrti, a fra Vilim postaje detektiv koji prikuplja dokaze, odgonetava tajne simbole i šifrirane rukopise te duboko uranja u jezoviti labirint gdje se nesvakidašnje stvari događaju pod okriljem noći. Uhićen između igara moći, fra Vilim počinje shvaćati kako su ulozi visoki, a da njegovu istragu blokiraju oni koji se boje mašte, znatiželje i moći ideja.

Ozbiljan je eufemizam reći da je ‘Ime ruže’, romaneskni prvijenac Umberta Eca izvorno objavljen 1980. godine, preko noći postao bestseler. Eruditski krimić, ali briljantna knjiga o srednjovjekovnoj filozofiji, povijesti, teologiji i logici, postao je, naime, megabestseler koji je očarao milijune čitatelja diljem svijeta te je u samo nekoliko godina preveden na više od 40 jezika.

‘Ime ruže’ ostalo je njegov zaštitni znak, omiljeni i obožavani roman generacija i generacija čitatelja, koji je 19. rujna 1986. godine dobio i ekranizaciju u režiji Jean-Jacquesa Annauda, a naslovne uloge povjerene su Seanu Conneryju i Christianu Slateru.

Komentiraj