Ime novog čelnika britanskih konzervativaca do kraja srpnja

Ime novog čelnika Konzervativne stranke koji će zamijeniti britansku premijerku Theresu May trebalo bi se znati u srpnju prije odlaska parlamenta na ljetni odmor, objavili su u petak iz Konzervativne stranke.

May je ranije objavila da će podnijeti ostavku 7. lipnja kako bi pokrenula proces potrage za nasljednikom, dok je vodstvo stranke navelo da će se kandidature za novog čelnika stranke moći podnositi tjedan dana nakon što May odstupi.

“Podnosim ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja, kako bismo izabrali novo vodstvo”, poručila je May ispred svojeg ureda u Downing Streetu.

Članove koji se žele kandidirati moraju nominirati još dva zastupnika konzervativaca. Čini se kako značajan broj članova stranke želi zamijeniti May pa se očekuje široki krug kandidata.

Nakon podnošenja kandidatura do kraja lipnja održat će se nekoliko krugova glasovanja kako bi se smanjio broj kandidata. U svakom krugu tražit će se da glasaju za svog favorita, glasovanje je tajno, a osoba s najmanje glasova eliminirat će se iz utrke.

“Uzastopni krugovi glasovanja održavat će se sve dok se ne utvrdi konačan izbor kandidata među kojima će novog čelnika stranke birati svi članovi stranke”, navode iz Konzervativne stranke.

U prošlosti se postupak ponavljao sve dok nisu ostala samo dva kandidata, a glasovanja su se održavala utorkom i četvrtkom.

Proces bi se mogao dovršiti do kraja lipnja a rezultat konačnog glasovanja objavit će se prije odlaska na ljetni odmor.

Pobjednika posljednjeg kruga izbora izabrat će širi sastav Konzervativne stranke. Stranka broji 124.000 članova od ožujka 2018. godine.

Sve dok se ne izabere novi čelnik Konzervativne stranke, May će obnašati dužnost britanske premijerke.

Komentiraj