Nakon uspjeha s prvim zajedničkim izdanjem 2012. i brojnih nastupa na međunarodnim festivalima, Sevdah Takht Damira Imamovića uskoro započinje snimanje drugog albuma “Dvojka”, koji će biti objavljen u proljeće 2016. i to za prestižnu world music etiketu Glitterbeat records koja je 2014. proglašena za najboljeg world music izdavača u svijetu. Jedan od suvlasnika te mlade ali vrlo agilne diskografske kuće je i Chris Eckman, koji će ujedno biti producent novog albuma.

Glavni kriterij izbora za najbolju world music etiketu bila je uspješnost u  plasiranju vlastitih izvođača na radiostanice širom Europe i svijeta. Glasovi 45 medijskih kuća iz 25 zemalja (među kojima su BBC, Radio France International, WDR/Funkhaus Europa) sudjelovali su u odabiru omiljenih novih glazbenih izdanja, a ukupni rezultat objavljen je na platformi World Music Charts Europe (WMCE). Zahvaljujući grupi priznatih world music glazbenika među kojima su i za Grammyja nominirani Bassekou Kouyaté, zatim Noura Mint Seymali i Samba Touré, Glitterbeat je u 2015. ponovio uspjeh i potvrdio poziciju najboljeg izdavača. Od ove godine Sevdah Takht Damira Imamovića pridružit će se toj grupi umjetnika, o čemu za Nacional Damir Imamović kaže: “Chrisa Eckmana upoznao sam prije par godina u Ljubljani, preko prijatelja s Druge godbe. Zainteresirao se za ono što radim, a mene je zainteresirao ponajviše njegov nedavni album s bendom Dirtmusic. Već neko vrijeme u potrazi sam za izdavačem koji bi mi pomogao da se predstavim na internacionalnoj sceni i siguran sam da je Glitterbeat pravi način za to. Imamo velike planove i, što je najvažnije, jako vjerujemo u novi album. On je plod višegodišnjeg rada i istraživanja oko sevdaha i balkanske muzike. Pola materijala je autorski tako da ovaj album odvodi cijelu stvar u neke nove sfere kojima se iskreno radujem.”

Damir Imamović (37) unuk je bosanskohercegovačkog interpretatora sevdalinki Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića, također interpretatora sevdalinki, s kojim je povremeno i nastupao. Nazivaju ga i revolucionarom žanra sevdalinki, kao i izvornim glasom sevdaha današnjice. Nakon završenog studija filozofije, Damir Imamović u potpunosti se posvećuje sevdahu te u suradnji s Farahom Tahirbegovićem stvara monografiju pjesama svoga djeda. Do danas je objavio osam diskografskih izdanja, a među važnijim nastupima ističu se nastup u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.), gostovanje u Centreu Pompidou u Parizu u okviru obilježavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.),  snimanje s Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju “Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma” (Goethe/Yaman, 2008.), kao i serija koncerata “Sevdah Ripablik” u sarajevskom cafeu Karabit (buybook, Umjetnička galerija BiH). Od 2012. nastupa s projektom Sevdah Takht Damira Imamovića, s Ivanom Mihajlovićem (električni bas) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U listopadu 2012. izdaju prvi album i kreću na turneju po Europi. Ove godine pridružila im se sarajevska violinistica Ivana Đurić, čime je Sevdah Takht postao kvartet, a primili su i poziv da održe showcase koncert na najprestižnijem world music sajmu WOMEX 2015 koji se u listopadu ove godine održava u Budimpešti. 

Komentiraj

PREKOALBERT MOSER
Podijeli objavu
Prethodni članakZORAN ČALIĆ “Problemi izbjeglica pretaču se u moje pjesme, osjećam se poput starih trubadura”
Sljedeći članakALMA TRTOVAC ‘Ne volim društveno licemjerje, a od optužbi da sam uspjela na račun oca, naučila sam se braniti’
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.