ALBERT MOSER

Imamovićev ugovor karijere s najboljom world music etiketom u svijetu

Nakon uspjeha s prvim zajedničkim izdanjem 2012. i brojnih nastupa na međunarodnim festivalima, Sevdah Takht Damira Imamovića uskoro započinje snimanje drugog albuma “Dvojka”, koji će biti objavljen u proljeće 2016. i to za prestižnu world music etiketu Glitterbeat records koja je 2014. proglašena za najboljeg world music izdavača u svijetu. Jedan od suvlasnika te mlade ali vrlo agilne diskografske kuće je i Chris Eckman, koji će ujedno biti producent novog albuma.

Glavni kriterij izbora za najbolju world music etiketu bila je uspješnost u  plasiranju vlastitih izvođača na radiostanice širom Europe i svijeta. Glasovi 45 medijskih kuća iz 25 zemalja (među kojima su BBC, Radio France International, WDR/Funkhaus Europa) sudjelovali su u odabiru omiljenih novih glazbenih izdanja, a ukupni rezultat objavljen je na platformi World Music Charts Europe (WMCE). Zahvaljujući grupi priznatih world music glazbenika među kojima su i za Grammyja nominirani Bassekou Kouyaté, zatim Noura Mint Seymali i Samba Touré, Glitterbeat je u 2015. ponovio uspjeh i potvrdio poziciju najboljeg izdavača. Od ove godine Sevdah Takht Damira Imamovića pridružit će se toj grupi umjetnika, o čemu za Nacional Damir Imamović kaže: “Chrisa Eckmana upoznao sam prije par godina u Ljubljani, preko prijatelja s Druge godbe. Zainteresirao se za ono što radim, a mene je zainteresirao ponajviše njegov nedavni album s bendom Dirtmusic. Već neko vrijeme u potrazi sam za izdavačem koji bi mi pomogao da se predstavim na internacionalnoj sceni i siguran sam da je Glitterbeat pravi način za to. Imamo velike planove i, što je najvažnije, jako vjerujemo u novi album. On je plod višegodišnjeg rada i istraživanja oko sevdaha i balkanske muzike. Pola materijala je autorski tako da ovaj album odvodi cijelu stvar u neke nove sfere kojima se iskreno radujem.”

Damir Imamović (37) unuk je bosanskohercegovačkog interpretatora sevdalinki Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića, također interpretatora sevdalinki, s kojim je povremeno i nastupao. Nazivaju ga i revolucionarom žanra sevdalinki, kao i izvornim glasom sevdaha današnjice. Nakon završenog studija filozofije, Damir Imamović u potpunosti se posvećuje sevdahu te u suradnji s Farahom Tahirbegovićem stvara monografiju pjesama svoga djeda. Do danas je objavio osam diskografskih izdanja, a među važnijim nastupima ističu se nastup u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.), gostovanje u Centreu Pompidou u Parizu u okviru obilježavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.),  snimanje s Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju “Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma” (Goethe/Yaman, 2008.), kao i serija koncerata “Sevdah Ripablik” u sarajevskom cafeu Karabit (buybook, Umjetnička galerija BiH). Od 2012. nastupa s projektom Sevdah Takht Damira Imamovića, s Ivanom Mihajlovićem (električni bas) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U listopadu 2012. izdaju prvi album i kreću na turneju po Europi. Ove godine pridružila im se sarajevska violinistica Ivana Đurić, čime je Sevdah Takht postao kvartet, a primili su i poziv da održe showcase koncert na najprestižnijem world music sajmu WOMEX 2015 koji se u listopadu ove godine održava u Budimpešti. 

Komentiraj