Imamovićev novi sevdah u Močvari

Sevdah Takht

U klubu Močvara u petak će se održati koncert grupe Sevdah Takht Damira Imamovića.

Više od godinu dana nakon izlaska njihova drugog albuma “Dvojka”, objavljenog za Glitterbeat Records, najbolju world music izdavačku kuću na svijetu, zagrebačka će publika imati priliku čuti zbog čega je Sevdah Takht dobio zasluženu svjetsku slavu.

Damir Imamović je jedan od predvodnika “novog sevdaha”, glazbenog vala moderne interpretacije bosanske tradicijske pjesme kojeg je na neki način pokrenuo Mostar Sevdah Reunion, a koji je posljednjih godina iznjedrio izvođače poput Amire Medunjanin, Bože Vreće i grupe Divanhana koji su stekli i svjetsku slavu. No za razliku od većine njih koji se primarno oslanjaju na interpretaciju sevdalinki u novijim aranžmanima, Imamović svemu pristupa istraživački, živeći tradiciju, ali joj ne dopušta da ga uzme za svog taoca, već ruši neke tabue oko sevdaha i njegove važnosti u bosanskoj, ali i kulturi okolnih zemalja.

Uostalom, glazba je samo dio onoga što je Imamović dao sevdahu. On je autor i knjige “Sevdah”, vodi radionicu Sevdah Lab, producirao je par albuma bosanskih sazlija, a prije nešto više od godine dana je postavio hvaljenu izložbu “Sevdah, umjetnost slobode”.

Nakon što je karijeru počeo s Damir Imamović Triom, a nakon toga nastupao solo, Imamović je puni obujam svojeg glazbenog izričaja dobio s nastankom Sevdah Takhta. Oko sebe je okupio vrsne glazbenike – udaraljkaša Nenada Kovačića iz Zagreba te basista Ivana Mihajlovića iz Beograda. Njih trojica su 2012. snimili svoj prvi album, a prošle godine im se priključila violinistica Ivana Đurić. Kao kvartet su prionuli snimanju albuma “Dvojka” koji je producirao Chris Eckman (The Walkabouts). Na albumu se Imamović prvi put predstavio i kao autor tekstova za par pjesama, a “Dvojka” je dobila pozitivne kritike od svih važnih medija koji se bave world musicom poput fRootsa, BBC-a ili Guardiana.

Sevdah Takht Damira Imamovića je posljednjih godina svirao na nekim od najvažnijih world music festivala u Europi poput WOMEX-a ili Druge Godbe, a samostalno su svirali diljem Europe.

Komentiraj