HINA

‘Imamo prethistorijski zakon s kaznama u dinarima i njemačkim markama’

Sindikat policijskih službenika u četvrtak je poslao otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem ga upozoravaju kako Hrvatska ima ‘prahistorijski’ zakon o prekršajima, u kojem su kazne izražene i dinarima i njemačkim markama.

Njihovo pismo prenosimo Vam u cijelosti:

“Poštovani premijeru, gospodine Plenković,

Sindikat policijskih službenika uputio je 11. 11. 2016. godine dopis broj: SPS-01-02/71-2016. gosp. Vlahi Orepiću, tadašnjem ministru unutarnjih poslova, sa zahtjevom za pokretanje inicijative za donošenje novog Zakona i prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je 4. 10. 2012. godine uputila, na inicijativu MUP-a, Hrvatskom saboru prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kojem policijski službenici svakodnevno postupaju, a koji do današnjeg dana nije donesen. Navedeni Zakon je na snazi još od davne 1977. godine tj. od 25. 10. 1977. godine, dok su određene izmjene i dopune važećeg Zakona izvršene 1989. godine, a njegov pročišćeni tekst objavljen je 1990. godine. Zadnja intervencija u tekstu važećeg Zakona učinjena je 1994. godine u pogledu propisanih novčanih kazni gdje su iznosi umjesto u dinarima izraženi u njemačkim markama uz preračunavanje protuvrijednosti domaće valute što je nerealno i nesumnjivo da u ovom trenutku teško može zadovoljiti svrhu prekršajno-pravnih sankcija.

Prekršaji protiv javnog reda i mira pokazatelj su stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj sigurnosti građana obzirom da nakon kaznenih djela zauzimaju značajno mjesto u području sigurnosti. Policija je kao primarno nadležno tijelo za primjenu ovoga Zakona po službenim statistikama u periodu od 10 godina (2002. do 2011. godine) zabilježila prosječno godišnje 31.948 prekršaja. Iz navedene statistike vidljivo je koliki je obim posla policije po navedenom Zakonu koji se do danas nije mijenjao iako se njegovom izmjenom ne iziskuju dodatna sredstva u državnom proračunu, ali zato iziskuje ustrajnost MUP-a u inicijativi za donošenjem Zakona koja, koliko vidimo, itekako nedostaje svih ovih godina.

Ovakvo ponašanje odgovornih osoba u MUP-u, koji se već godinama bave prvenstveno kadrovskim pitanjima koja su prioritetna, samo potvrđuje naše konstatacije koje često iznosimo u javnosti o neprimjerenom i maćehinskom odnosu države odnosno MUP-a prema policijskim službenicima. Naime, tim bi Zakonom policijski službenik, a samim time i država koju predstavlja, trebao biti zaštićen od vrijeđanja i omalovažavanja primjerenom kaznom za počinitelja, a trenutna predviđena kazna za počinitelja takvog čina koju propisuje sadašnji Zakon je mizerna, smiješna i ponižavajuća za policijskog službenika i državu koju predstavlja i odgovara iznosu najbanalnijeg prekršaja u prometu.

Stoga, poštovani Premijeru, budući da nismo polučili uspjeha u MUP-u s našim dopisom, iako smo bili strpljivi i čekali više od godinu dana i u međuvremenu dobili od MUP-a očekivani odgovor, a taj je da su sve snage bile usmjerene na taj problem i da je MUP poduzeo apsolutno sve što je u njegovoj nadležnosti, očekujemo sada od Vas da ćete pokrenuti inicijativu za donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Mario Puškarić”, navodi se u pismu.

Komentiraj