HINA/ Miroslav Lelas/

‘Imamo informacije da prikupljanje potpisa još traje’

Ministar uprave Lovro Kuščević sinoć je u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a kazao kako ima informacije da još uvijek traje prikupljanje potisa građanske inicijative Narod odlučuje za referendum o izmjenama izbornog sustava.

“Prešli smo prag koje je zadalo Ministarstvo uprave. Smatramo da se radi o povijesnoj brojci, unatoč opstrukcijama i koordiniranom bojkotu, uspjeli smo prikupiti preko 374.740. To je povijesni trenutak za građane koji su srušili nakaradni politički sustav koji je postavljen za političke kaste kako bi dobro bilo njima, a ne građanima koji su ih izabrali”, rekao je u emisiji Zvonimir Troskot, predstavnik inicijative Narod odlučuje.

Ministar Kuščević kazao je kako to mora demantirati. “Nije postojala koordinirana akcija da se referendum onemogući. HDZ je stranka koja je stvorila demokraciju, stoga štuje Ustav i pravo građana na referendum. U primjerenom roku, jer rok nije propisan, trebalo bi predati potpise, a dobivamo informacije da se oni još prikupljaju. Nema roka u kojem se moraju predati potpisi. Očekujem da će ih predati Saboru, i o referendumu će odlučiti Sabor. On ima pravo zatražiti i mišljenje Ustavnog suda o ustavnosti pitanja”, rekao je Kuščević.

Troskot mu je odgovorio: “Sve radimo sukladno zakonu, ako nešto znate, prijavite nas. S gradonačelnikom Rijeke i Samobora trebate se ispričati jer ste ukrali 12 dana građanima”. Kuščević je, pak, rekao da je to što su napravili gradonačelnici je sramota. “Postavili su se iznad Ustavnog suda. U zakonu piše da je za ustavnost provođenja odgovoran Ustavni sud. Vlada će tu provesti upravni nadzor je li ta odluka bila u skladu sa zakonom”, rekao je.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako je odluka gradonačelnika bila zakonita. “Po zakonu, organizacijski odbor je nužan prijaviti mjesta… ne bih više ni razmatrao to pitanje. Ako su gradonačelnici pogriješili, postoje nadležna tijela da to utvrde”, istaknuo je.

Komentiraj