Imamo 53 novooboljele osobe, Božinović kaže da se u trgovini ne može poslužiti osoba bez maske

 

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare objavio je najnovije informacije o koroavirusu u Hrvatskoj, a komentirali su i nove mjere koje su od danas na snazi.

U nedjelju je u Hrvatskoj zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 1117. Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 53 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirano je ukupno 94.175 uzoraka, od toga u posljednja 24 sata 204. Prosječna dob oboljelih je 47,4 godina.

Na respiratoru se nalaze četiri osobe, a hospitalizirano je njih 132.

“Nastavljamo suživot s virusom. Moramo biti oprezni. Selektivno propisujemo mjere, s obzirom na situaciju na terenu”, rekao je Beroš i dodao da je danas 140. dan od pojave virusa u Hrvatskoj.

“Nemamo značajnih novih žarišta. Imamo nekoliko vjenčanja i raznim krajevima, i nekoliok prolsava. Imamo jedno novo žarište u domu zs starije u Umagu. Jučer je uzeto 90 briseva, i svi su negativni, što je dobra vijesti. U još jednoj ustanovi je zbog temperature bio uzet velik broj briseva u SMŽ i svi su negativni”, rekao je Capak.

Božinović je govorio o novim mjerama i obvezi nošenja maski u trgovinama. “Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati. Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite.

Mogu reći da vodimo brigu i o tome da nam turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna. u zadnjih 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku j e ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana…. Krenuo je i zračni promet”, rekao je.

“Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi, za platnene isto imati dvije tri dnevno, ovisno o tome jel čovjek ispod toga kašlje ili kiše”, dodala je Markotić.

Capak je podsjetio da u uputama jasno piše da djeca do 2 godine ne trebaju nositi masku i ona koja imaju smetnje.

O cijeni testiranja: “Ozbiljni testovi poput PCR-a imaju cijenu, ali imaju i kvalitetu. Razvijaju se i drugi testovi koje ćemo također moći ponuditi pučanstvu. Razumljivo je da se netko iz osobnih razloga želi testirati omogućit ćemo uskoro i to po razumnim cijenama. Već u srijedu ili četvrtak ćemo imati osnovne informacije. Smanjit ćemo neke cijene. Pitanje je hoćemo li moći smanjiti baš te PCR cijene, ali nek druge testove ćemo uvesti”, rekao je Beroš.

“Morate znati da su to vrlo skupi testovi, nema razloga raditi nešto što nije potrebno, ni svaku gripu ne dokazujemo. Dokazali smo da su nam procjene dosad bile dobro. Testiranje je medicinska indikacija, zna se kako se radi. Možemo do besviejsti ponavljati pitanja i odgovore. Možemo napraviti 50 milijuna kuna troška bespotrebno na testiranje, ali jako dobro smo pokazali da testiramo kako treba”, rekla je Markotić.

Odluka o skupovima odnosi se na sve skupove s više od 100 ljudi. Capak je objasnio da se odnosi i na misna slavlja: “Znači moraju prijaviti misu i popisati ljude”, rekao je Capak.

Markotić jhe rekla da svako neispravno nošenje maske može uzrokovati infekciju. Maska se nosi da se spriječi infekcija”, rekla je Markotić.

Capak je govorio o serološkim testiranjima. “Završili smo ispitivanje, na uzorku od 1051 osobe smo odredili tko je doašo u kontakt s virusom. Pronašli smo 24 osobe koje imaju IGG antitijela, što je 2,3 posto. Je li to reprezentativno, nije. To je presječno istraživanje gdje su uzeti u obzir krvi osoba razlićitih dobi i različitih dobi. Ovo je orijentacijsko istraživanje. Radili smo i na 200-injak ljudi, vrhunskih sportaša gdje je taj pstotak nešto veći. Od tih 24 osobe, 15 ih je imalo simptome. Dakle 63 posto je imalo nekakve simptome, a 27 njih nije imalo nikakve simptome. Zanimljivo je reći u svega dvoje njih smo našli zaštitna protutijela, no to ne znači da ostali nisu zaštićeni. Postoje drugi tipovi imunosti”, kazao je.

Proteklih dana nisu objavljivani detalji o preminulim osobama. Capak kaže da se većinom radi o starijim osobama. “Uglavnom su iz bolnice Jankomir. Većina tih ljudi imaju komorbiditet, iako mi se čini da je jedna osoba 44 godine, ali je imala teške bolesti”, rekao je Capak.

“Impresija je da nije došlo do značajnog broja povećanja psiho problema. Struka će sasvim sigurno istražiti. Pojava epidemije je sigurno djelovala na psihu ljudi, a kako tek će se utvrditi”, rekao je Beroš.

Komentiraj