Izrael je uhitio Meira Ettingera koji je na popisu Shin Beta, obavještajne službe za unutarnju sigurnost, najtraženijeg židovskog ekstremista upletenog navodno u “nacionalističke zločinačke aktivnosti”.

Ettinger, 24-godišnji unuk pokojnog ekstremista rabina Meira Kahanea trebao bi se pojaviti na sudu u Nazaretu, objavila je policija.

Uhićen je kasno u ponedjeljak navečer, rekla je glasnogovornica Luba Samri.

 

  • Ettinger je bio više puta uhićen i izrečena mu je zabrana ulaska na Zapadnu obalu.

 

 

Meir Kahane je utemeljio rasističku ultradesničarsku stranku Kach koju je Izrael zakonom zabranio kao terorističku organizaciju 80-ih godina. Kahanea je ubio arapski napadač 1990. u New Yorku.

Portal Y-net objavio je dokument kojim Ettinger navodno zagovara napade na Palestince i razaranje svetih mjesta muslimana i kršćana koje naziva “svetištima poganih” kultova.

Prema medijima Ettinger bi mogao biti u pritvoru i nekoliko mjeseci u sklopu novih mjera donesenih nakon zločina u petak u kojem je ubijen 18-mjesečni palestinski dječak.

Taj “administrativni pritvor” bez suđenja izraelske vlasti primjenjuju prema Palestincima, a nakon napada koji je osudio cijeli Izrael mjeru su proširile i na židove osumnjičene za ekstremističke napade.

Ettinger je bio više puta uhićen i izrečena mu je zabrana ulaska na Zapadnu obalu.

Izraelska policija otvorila je istragu nakon što je predsjednik Reuven Rivlin primio prijetnje jer osudio “židovski terorizam”.

Komentiraj