Ima li Dalić prvih 11 za Kopenhagen? “Mislim da smo sada našli dobru ekipu, ali opet ćemo morati mijenjati zbog Lovrena”

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak se pobjedom nad Škotskom pasirala u osminu finala Europskog prvenstva. Izbornik Zlatko Dalić održao je u Rovinju održao konferenciju za medije.

“Noć je bila slična onoj u Rusiji. Došli smo u hotel u pet ujutro, isti je scenarij i daj Bože da tako i završi opet. Mali smo proslavili, ali sada kreću pripreme. Dobili smo puno samopouzdanja”, rekao je na početku Dalić i dodao da bi u osmini finala volio izbjeći Španjolsku. “Nisu u formi, ali za nas bi to bio najteži protivnik. No, nećemo birati”, poručio je.

Na pitanje je li Hrvatska dobila standarnih prvih 11, odgovorio je: “Jeste li vi znali u Rusiji ekipu? Svako od vas je znao to, imali smo standatnost i složnu momčad, sad to nije tako. Još se tražimo. Sad neće biti ista jer neće biti Lovrena zbog kartona, ne volim miješati ekipu, mislim da smo sada našli dobru ekipu. U Ligi nacija i kvalifikacijama je bila viša sila pa smo mijenjali”.

Izbornik je rekao da su ostvarili prvi cilj, a to je proći skupinu kao drugoplasirana momčad. “Ispalo je idealno za nas i za to moramo biti spremni. Osmina finala je pred nama, idemo utakmicu po utakmice. Naše ambicije su sada veće i vjerujemo da možemo. Čestitao bih dečkima na vjeri i pokazali su da znaju i mogu. Imali smo teških 10 dana i sada će nam svima biti lakše”, poručio je.

Upitan koliko je zadovoljan nastupom Josipa Juranovića, Dalić kaže da je Šime Vrsaljko standardni desni branič, ali su procijenili da bi bilo previše za njega da odigra tri utakmice u tako kratko vrijeme. “Pogodili smo s Juranovićem, on sjajno radi na treningu”, dodao je.

Na pitanje koja je bila uloga Nikole Vlašića, kaže: “Vlašić je igrao desno sa ciljem da ulazi unutra i napravio je kaos u obrani Škotske. To je zahtjev igrača koji igra desno krilo. Kramarić je samo u postavci bio desno krilo, a imao je drugačije zadatke”.

Iako rijetko ističe pojedince, Dalić je ipak istaknuo Ivana Perišića. “U zadnje vrijeme nosi Hrvatsku. Onaj gol Malti, Češkoj pa jučer. Napravio je puno i zaslužuje da ga istaknem”, rekao je pa dodao nekoliko riječi o kapetanu Luki Modriću: “Od prve utakmice on Hrvatsku doživljava kao nešto najsvetije. Potrošio se i nagradilo ga, proslava gola pokazuje koliko nam svima to znači”.

Govoreći o kritikama ističe da ne čita novine, ali mu drugi govore o čemu se piše. “Nikad nisam bio protiv kritike. Ja sam prvi koji kaže da to nije dobro i da sam ja kriv. Ja se ne obračunavam, jer to nije moj stil. Ja samo želim da se Hrvatska podržava. Smeta mi jer nema te podrške koju Hrvatska zaslužuje jer smo unutra, druga stvar da smo ispali”, istaknuo je.

Na pitanje ima li nezadovoljnih reprezentativaca, kaže da u Rovinju nema raskola, ali sigurno ima nezadovoljnih. Igrači, ističe, nisu sretni ako su na klupi ili tribinama. “To je njihovo pravo, ali mi smo grupa i svaki dan se družimo i znamo koji nam je cilj. Znam da ne mogu napraviti 26 ljudi sretnim. Teško mi je poslati igrače na tribine. Bradarića mi je bilo teško poslati, ali on će biti nositelj igre Hrvatske idućih 10 godina. Žao mi je Oršića, imao je sjajnu sezonu ali tu je Perišić, Brekalo… Nema raskola, samo nezadovoljstva”, poručio je.

Na kraju je govorio i o navijačima, koji će u većem broju otputovati u Dansku. “Očekujem veliku podršku navijača. To nam treba. Prošli smo ove tri najgore utakmice bez navijača, zahvala ovima koji su došli. Veliki broj navijača očekujemo iz cijele Europe. Oni su naša snaga.nS navijačke strane kreće Euro za Hrvatsku. Osjeća se atmosfera prije tri godine i samo da budemo pravi pa da to traje. Moramo se spremiti i odmoriti. Možemo očekivati velike stvari, samo se ne smijemo opustiti. Ovo nam mora biti nova snaga, uz zajedništvo idemo napraviti pravi posao”, zaključio je hrvatski izbornik.

Komentiraj