IMA LI BANDIĆ DOVOLJNO RUKU? Skupština odlučuje o proračunu

Patrik Macek/PIXSELL

Skupština Grada Zagreba u četvrtak odlučuje o gradonačelnikovu prijedlogu proračuna za iduću godinu, koji iznosi osam milijardi i 190 milijuna kuna.

Proračun će, s obzirom da je Milan Bandić u bolnici, braniti zamjenice gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik.

Bandić bez pet zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, s kojima je raskinuo koaliciju, kontrolira 23 ruke u Gradskoj skupštini i treba skupiti još troje zastupnika iz oporbe kako bi i dalje imao većinu bez Neovisnih za Hrvatsku.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić objasnio je kako postoje tri scenarija – prvi je prolazak proračuna, drugi da predlagatelj prije glasovanja povuče prijedlog i do kraja godine predloži novi, a ako to ne učini ide se na izbore za gradonačelnika; ili da proračun ne prođe u četvrtak pa Vlada odlučuje o raspuštanju Skupštine i imenuje povjerenika. Tada povjerenik i gradonačelnik donose proračun za privremeno financiranje. S činom raspuštanja idu izbori u određenom roku koji propisuje Vlada.

Oporba, pak, nije uputila niti jedan amandman na prijedlog proračuna. Ocjenjuje ga megalomanskim i smatra da ne donosi dobrobit građanima.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević poručila je na konferenciji za novinare dan uoči skupštinske sjednice kako bi bilo neodgovorno izjaviti da će proračun Grada Zagreba za 2019. sto posto proći na sjednici u četvrtak, ali da “vjeruje da će gradski zastupnici ipak znati procijeniti što je najbolji interes i Zagreba i njegovih građana”. Odbila je mogućnost da prijedlog proračuna na skupštinskoj sjednici povuku.

Komentiraj