FaH

‘Ilustracija-edukacija-provokacija’: Izložba posvećena ilustraciji u Galeriji ULUPUH

Izložba “Ilustracija-edukacija-provokacija”, koja se otvara u subotu u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, posvećena je ilustraciji kao slikovnom prikazu određenog teksta koji mogućnošću utjecaja na različitim razinama izlazi iz svoje isključivo vizualne funkcije.

Predstavljeno je pedesetak ilustracija 18 autora, podjednako onih za djecu i za odrasle. Uz primjerke starih knjiga, časopisa i enciklopedija za djecu, izložba donosi i nove edukativne publikacije, kao i uratke koji ilustriraju sve teze i sva pitanja koja se obradom ove teme otvaraju. Selekciju je napravila Branka Hlevnjak.

Svoje radove izlažu Vanda Čižmek, Luka Duplančić, Damir Facan Grdiša, Branka Hollingsworth Nara, Dino Idrizbegović, Nenad Jalšovec, Vedran Klemens, Melita Kraus, Jagoda Marović Sinti, Ivan Pahernik, Davor Pavelić, Margareta Peršić, Sanja Pribić, Vjera Reiser, Hrvoje Ružić, Davor Šunk, Mirna Tikulin, Aleksandar Žiljak.

“Izložba propitkuje višeznačan, višeslojan i multidimenzionalan odnos između slikovnog prikaza određenog teksta, zadatka, nastavne jedinice i njegove brojne aspekte, stvarne sfere utjecaja, koje se ne iscrpljuju na isključivo vizualnoj razini, već se šire i na područje odgoja i dijaloga s konzumentom”, ističu autorice koncepcije izložbe Sanja Pribić i Željka Mezić.

Po njihovim riječima, tekst je često tek inspirativni poticaj, koji ilustratora usmjerava, gradeći okvir koji autor sadržajem ispunjava autonomno.

Smatraju kako umjetnici odabrani za izložbu svojim radovima mogu pomoći da se odgovori na brojna pitanja, od toga je li ilustrator samo kroničar događanja, ‘najamni slikar’ ili pak mora preuzeti odgovornost za način na koji prikazuje zadani sadržaj i u kojoj mjeri ilustracija usmjerava na etičke i moralne vrijednost.

Također, postavlja se pitanje i može li provokativna ilustracija potaknuti gledatelja na ozbiljnije promišljanje problema koji je tema ilustracije i ima li takva ilustracija svoje mjesto u tiskovinama kakvo je imala nekad.

Izložba će se biti otvorena do 29. travnja.

Komentiraj