Ilija Ćalina: ’Krećemo od YouTube kanala, a planiramo postati kabelski kanal ‘Manjina TV’ u Zagrebu’

Autor:

Srpska TV Zagreb

Ilija Ćalina, pokretač Srpske TV, najavljene YouTube televizije sa sjedištem u Zagrebu, koji je usavršavao digitalni marketing u Velikoj Britaniji, govori o svom novom projektu

Ilija Ćalina pokretač je Srpske TV, nedavno najavljene YouTube televizije sa sjedištem u Zagrebu čija je najava izazvala prilično veliko zanimanje medija u Hrvatskoj. Ćalina je dugo živio u Velikoj Britaniji, gdje je usavršio digitalni marketing i oglašavanje te vodi online tvrtku za digitalne nomade “Be happy work and travel”. Prema podacima s njegova Facebook profila, potječe iz Plaškog.

Zagreb News razgovarao je proteklih dana s Ilijom Ćalinom o projektu nove YouTube televizije koji pokreće u Zagrebu.

ZgNews: Kakve su prve reakcije na vašu najavu pokretanja Srpske TV?

Reakcije su i dobre i loše, sredine nema. Ostao mi je upečatljiv komentar jednog branitelja, citirat ću ga: “Za što su branitelji ginuli? Pa ginuli su za to. Za slobodu! Da svatko tko želi može u slobodnoj zemlji pokrenuti vlastit biznis. U bivšoj državi Srpska TV Zagreb ne bi mogla postojati’’. Poslije branitelja nemam što dodati.

ZgNews: Mediji su najavili kako će to biti televizija. Međutim, čini se da ćete pokrenuti tek jedan YouTube kanal, kao što to svatko može. Niste li se poslužili marketinškim trikom pa u naziv projekta stavili “televizija”, što Srpska TV zapravo neće biti? Također, zanima me što znači Srpska TV: da je samo za Srbe ili da će obrađivati srpske teme?

U svakom intervjuu smo naglasili da nam nije cilj provocirati Hrvate, već režim u Beogradu. Prefiks “srpska” je jednostavno zato što se bavimo srpskim pitanjem, a “TV” zato što želimo da prerastemo u televizijski kabelski kanal u gradu Zagrebu, Hrvatskoj i regiji s ovim imenom, ili pod imenom Manjina TV. Srpsku TV Zagreb moći će gledati tko god želi, slobodan je izbor. U našim emisijama promicat ćemo vrijednosti EU-a, NATO-a, manjinska prava i slobode, a bit će mjesta i za zabavu.   Mislim da je grad Zagreb oaza slobode, demokracije i neovisnog novinarstva, ne samo u regiji, već i šire. Pogledajte što se događa u Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, baltičkim zemljama… Svaki dan sve je manje demokracije.

ZgNews: Najavili ste da će Srpska TV biti opozicija Aleksandru Vučiću. Je li to razlog zbog kojeg televiziju otvarate u Zagrebu – da vas Vučić ne može dohvatiti svojim političkim i medijskim utjecajem?

Tako je. Kritizirat ćemo nesvrstanu politiku predsjednika Republike Srbije  Aleksandra Vučića. Srbima u Srbiji i regiji želimo predstaviti Hrvatsku kao pravi primjer uspješne zemlje koja je u ovo nestabilno vrijeme članica EU-a, NATO-a, a odnedavno i dio europske monetarne unije i Schengena. Zagreb je grad u kojem su živjeli mnogi ugledni Srbi i to je i dalje grad s najvećim brojem Srba u Hrvatskoj. Naša redakcija nikom ne broji krvna zrnca i drago nam je da u našoj redakciji pored Srba, ima i Hrvata i Ukrajinaca.

ZgNews: U Srbiji Vučić ima opoziciju – još desniju od njega. Kakva ćete biti vi? S kim biste, na primjer, voljeli napraviti ozbiljan politički intervju?

Opozicija u Srbiji mora biti ujedinjena s jasnim pravcem prema EU-u i NATO-u koji jedini može sačuvati mir na Kosovu i Metohiji. Volio bih napraviti intervju s Aleksandrom Jovanovićem zvanim Ćuta, Draganom Đilasom, Marinkom Tepić, Zoranom Mihajlović, princem Filipom Karađorđevićem i naravno s vladikom Grigorijem, episkopom srpske pravoslavne eparhije düsseldorfske i njemačke koji bi bio najbolji kandidat ujedinjene prozapadne opozicije po ugledu na arhiepiskopa Makariosa III., prvog predsjednika Cipra. Srbi vole autoritet, a vladika Grigorije cijenjen je i poštovan i kod vjernika i kod agnostika i kod ateista, ali i kod jugonostalgičara, nacionalista i tako dalje. Svaka vlast je od Boga, a na narodu je da odluči kakvu Srbiju želi. Sve će ići lakše ako se mediji oslobode.

ZgNews:Hoće li se Srpska TV baviti ratovima devedesetih i aktualnim stanjem u BiH, i kako?

Ne planiramo se baviti devedesetima. Pustit ćemo to novinarima s PTSP-om, to su njihove neiscrpne teme. Za mene osobno, zna se tko je pobijedio u Hrvatskoj 1995., a tko 1945. Točka. Što se tiče aktualnih tema u BiH, promicat ćemo rad mladih gradonačelnika poput Draška Stanivukovića iz Banje Luke, Benjamine Karić u  Sarajevu. BiH će naprijed samo ako se stvori koalicija mlađih gradonačelnika i načelnika entiteta Republike Srpske i Federacije BiH. Što se tiče političkih stranaka u BiH, ponašaju se kao u indijskoj seriji “Mala nevjesta”: traju desetljećima, imaju tisuće epizoda, nešto se uvijek dešava, nema prave akcije, a u stvari sva drama je u službi čuvanja fotelja.

ZgNews:  U Zagrebu se sve ambicioznije razvija ‘Vida TV’ Srpskog narodnog vijeća. Planirate li im biti konkurencija? I kako?

Lijepo rade svoj posao, ali neće nam biti konkurencija. Mi želimo da se ugledamo na GB News iz Londona koji su startali sa zanimljivim intrigantnim emisijama na YouTube kanalu, a poslije su postali  veoma gledan kabelski TV  kanal u Velikoj Britaniji. Generalno njihov koncept želimo da primjenimo kada postanemo kabelski kanal “Manjina TV” sa sjedištem u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.