HINA/ Dario GRZELJ

‘Ilčić otvoreno podcjenjuje žene’

Forum žena zagrebačkog SDP-a reagirao je u ponedjeljak na stajališta savjetnika ministrice kulture i predsjednika HRAST-a Ladislava Ilčića  o utjecaju hormona na ženski mozak ocijenivši ih otvorenim seksizmom i podcjenjivanjem žena.

Od “drugotnosti” do tolerancije nasilja, kratak je put, poručuju iz SDP-ova Foruma žena  reagirajući na Iličićevo prošlotjedno predavanje studentima o Istanbulskoj konvenciji na kojoj se dotaknuo i uloge hormona na žensko raspoloženje i osjećaje.

“Konstatacije Ladislava Ilčića, savjetnika ministrice kulture, kojima je iznio svoje stavove, a i stavove svoje političke opcije, o ženama, njihovim biološkim karakteristikama, kao i mišljenje o položaju i ulogama žena u društvu ne pokazuju samo opterećenost gomilom stereotipa, otvoreni seksizam i duboko podcjenjivanje žena, već i fanatičnu netrpeljivost potpuno neprimjerenu stoljeću u kojem živimo, dosezima suvremene znanosti te kulturnom krugu s kojim se upravo političari s desne strane političkog spektra vole identificirati”, upozorava SDP-ov Forum žena u priopćenju.

Dodaju i kako nije sve ostalo na prvom ispadu koji se dogodio na javnoj tribini jer “umjesto isprike za skandalozne i uvredljive izjave, Iličić u medijima nastavlja s tumačenjem svojih stajališta, ulazeći u područje medicine za koje nema nikakve kompetencije, produbljujući svjetonazorski ponor koji ti stavovi uzrokuju”.

I tu novu priliku prisutnosti u medijima, kažu, koristi za ponovno plasiranje gomile neistina vezanih uz sadržaj Istanbulske konvencije, istodobno pazeći da ne izrekne pravu istinu o motivaciji s kojom nastupa.

A u SDP-ovu Forumu žena kao pravi motiv navode “napor da se što trajnije učvrsti tradicionalna uloga žene u društvu. Upravo ona uloga koja je čini podređenom, manje vrijednom, ‘drugotnom'”.

Forum žena  zagrebačkog SDP-a ističe i upozorava kako svako dodatno pojavljivanje Ladislava Ilčića u medijima predstavlja na neki način reafirmaciju njegovih stajališta i može snažno negativno utjecati na javni prostor u društvu koje treba težiti uvažavanju, ravnopravnosti, toleranciji i prihvaćanju spoznaja temeljenih na znanstvenim činjenicama.

Komentiraj