Predsjednik stranke Hrast i saborski zastupnik Ladislav Ilčić gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 HTV-a gdje je istaknuo kako nije zadovoljan razinom komunikacije s HDZ-om.

“U politici sam uvijek sve radio iz uvjerenja. U početku me zanimalo samo sviranje violine, ali onda sam osjetio potrebu za sudjelovanjem u civilnom društvu i politici”, kazao je Ilčić čija je stranka članica Domoljubne koalicije.

Osvrnuo se na trenutnu političku situaciju i kazao kako smatra da se Domoljubna koalicija još uhodava.

“To što do sada nismo napravili dovoljno je rezultat toga što se još uhodavamo. Dosta toga što ćemo raditi dogovorili smo prije, a sada zapinje iako vjerujem da će to sad krenuti”, kazao je Ilčić.

Na pitanje koja bi dva poteza Oreškovića izdvojio kazao je da nije dosad donosio ključne poteze.

“Ipak, to bi sigurno bio donošenje proračuna bez poreznih opterećenja i Oreškovićevo poznavanje financijskih tržišta”, kazao je Ilčić i dodao da vjeruje kako će uskoro uslijediti reforme.

“Hrvati moraju biti efikasniji”

Komentirao je najave o ukidanju polusatnog odmora tijekom radnog vremena.

“Predanost Hrvata prema radu je različito usporedimo li se samo sa Slovencima. Kod nas još uvijek vlada mentalitet da čekamo da posao dođe k nama. Moramo biti efikasniji”, rekao je Ilčić.

Rekao je da mu nije jasno zašto je tako dugo trajala smjena Lozančića.

Nezadovoljan odnosom s HDZ-om

Kazao je da je trenutno nezadovoljan odnosom s HDZ-om.

“Imamo jako slabu komunikaciju. Govorili smo da ćemo smanjiti novac za nevladine udruge. GONG imam proračun od 10 milijuna kuna, a za svoj ključni biznis skupe 15 ljudi”, rekao je Ilčić.

Na pitanje čime je dosada zaradio svoju saborsku plaću u ova dva mjeseca kazao je kako njegov rad nije samo sudjelovanje u plenarnim sjednicama, već i rad u odborima i sudjelovanje na mnogobrojnim sastancima.

“Ja sigurno neću koristiti opciju 6 + 6”, rekao je Ilčić i kazao kako je do ulaska u politiku svima bio drag i simpatičan.

Osvrnuo se i na trenutno gospodarsku situaciju.

“Još uvijek imamo nezdrav odnos prema gospodarstvu. Nemamo razvijen odnos između zarađenog i potrošenog”, rekao je.

Komentirao je i napad na Antu Tomića i priopćenje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Pitanje je koliko netko svojim pisanjem provociramo ljude. Moramo širiti područje suradnje, a to vrijedi i za Sabor. Bio sam šokiran razinom prepucavanja u Saboru, a u tome predvodi SDP i Zoran Milanović sa svojim frajerskim gardom. On mu je toliko važan da će sve ostale vrijeđati”, kazao je Ilčić.

Kazao je kako nema nikakvog opravdanja za nasilje i da Hasanbegoviću izjavu ne tumači kao da je Tomić dobio što je zaslužio, već da smatra da ta izjava nije data u pravo vrijeme.

“Možda je trebao samo ostati na osudi fizičkog nasilja”, kazao je Ilčić.

“Proglasili su me rasistom”

Rekao je kako je nakon svoje izjave o izbjeglicama odmah proglašen rasistom, dok je njegova izjava bila u potpunoj suprotnosti jer je kazao kako su sve rase jednake.

“Radi se isključivo o natalitetu. Kada govorimo o demografskoj politici, ona mora biti aktivna. Kanada aktivno gleda koga će pustiti u zemlju. Mi smo propuštali ljude kroz Hrvatsku i bilo smo sretni što žele ići u Njemačku. Izazivali smo sigurnosne probleme. Prvi sam aktivno rekao da treba primiti sve ljude kojima je život ugrožen, ali i da treba spriječiti ekonomske migrante”, rekao je Ilčić.

Upitan da pojasni što znači da su muslimani biološki superiorni kazao je kako je taj izraz vidio u člancima uglednih hrvatskih demografa.

“Ne radi se o genima, nego o načinu života”, kaže Ilčić.

Kazao je da nije rekao da Hrvatska treba staviti bodljikavu žicu poput Mađarske, već samo da treba učiniti sve da zaštiti svoje.

“Umjesto da pomognemo ljudima koji žele ostati blizu svoje domovine, mi se ponašamo neodgovorno”, rekao je Ilčić i kazao kako smatra da bodljikava žica nije potrebna.

Komentirao je kurikularnu reformu i rekao da je u medijima krivo prenesen njegov komentar.

“Žao mi je što je napravljena atmosfera svetosti tako da ako netko takne Jokića i reformu odmah je protivnik djece”, rekao je Ilčić i dodao kako reforma nije rađena u skladu s našim materijalnim područjima.

Rekao je kako  u ekspertnim skupinama nije zastupljeno dovoljno ljudi iz znanstvenog područja koja nas mogu izvući iz krize.

“Na reformama radi jedan od zadnjih autora udžbenika iz marksizma i suradnici iz Instituta za društvena istraživanja koji je osnovan u vrijeme socijalizma. Priznajem da sam pomalo na oprezu znajući da Jokić kao ateist radi na reformi”, rekao je Ilčić.

Kazao je da se reforma treba nastaviti, ali da treba uvesti reda u ekspertne skupine.

“Jokić ima dobre namjere”

Kazao je da Jokića doživljava kako osobu s dobrim namjerama.

“Meni je važno da ono što vidimo u reformi bude dobro. Metodologija ignorira neke ključne pojmove i u mnogočemu je općenita. Riječ je o ogromnoj administraciji. Kako ćemo se uz opisne ocjene upisivati u srednje škole i fakultete”, rekao je Ilčić i dodao kako u reformi ima i puno dobrih stvari.

Upitan je li netko premijera upoznao s idejom o osnivanju Ministarstva demografskog razvoja, rekao je da svi shvaćaju kako je to jedno o važnih pitanja.

“Ja sam strpljiv. Oni su rekli da će to doći kroz šest mjeseci, a ja se nadam da će se to dogoditi nakon ljeta”, rekao je.

O zabrani pobačaja rekao je kako to nije mjera pronatalitetne politike.

“Pobačaj kao civilizacijsko pitanje”

“Pitanje pobačaja je civilizacijsko pitanje. Oni koji žele napraviti pobačaj, napravit će ga negdje drugdje. Znanstvenici kažu da život počinje začećem, a mi moramo štititi život. Ima jako puno mjera, pogotovo ekonomskih kojim se može zaustaviti pobačaj”, rekao je.

Nije želio odgovarati na pitanja o svojoj izjavi o masturbaciji.

“Spolna pitanja su intimna i privatna. Djeca bi trebala razgovarati o svemu što je povezano sa spolnošću. Suzdržavanje  je imanentna ljudska veličina”, kazao je.

Istaknuo je da ima puno važnijih pitanja od masturbacije.

Komentiraj