Igra u dvoje’ humorna je drama autora Tita Strozzija, napisana 1956. godine, u njegovoj najsnažnijoj književnoj, poslijeratnoj fazi.

To je djelo hommage autorovoj dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. Ta se glavna tema nagovještava već i kroz podnaslov u kojem Strozzi navodi da je riječ o komadu iz kazališnog života u tri čina.

Ovdje je, dakle, fokus na strasti, odnosno, na strastvenoj ljubavi u svim njenim dimenzijama. Još ako uz to zavirimo iza kulisa pa naiđemo na podatak da je ovu igru autor napisao za sebe te svoju životnu i scensku partnericu Elizu Gerner, asocijativna polja počinju se otvarati u beskonačnost.

_DSC8359

U tekst je utkan vječni dvoboj žene i muškarca gdje je jedino pravilo da nema pravila i gdje su dopuštena sva raspoloživa oružja. Bez obzira na to što je ‘Igra u dvoje’ pisana za Nju i Njega, ova drama nam razotkriva mnoštvo likova. Koristeći se teatrom u teatru, ona koristi sav arsenal u postavljanju i razotkrivanju maski, u suprostavljanju ne samo muškarca i žene, glumca i glumice, već i opsjene i zbilje. Upravo kad pomislimo da smo došli do realiteta, autor nam izvlači sigurno tlo pod nogama i odvodi nas u novi krug kazališnih varki.

Taj hod po rubu tvori dramsku napetost u ovoj izvrsnoj metateatarskoj drami, uz rušenje četvrtog zida što nas dodatno odvodi u prostor intime između partnera na sceni te između glumaca i publike.

Svi veliki tekstovi prkose prolaznosti i nadilaze okove vremenskih konvencija pa tako i ‘Igra u dvoje’. Ona djeluje suvremeno, kao jučer napisana, s lakoćom i zaraznim užitkom čime trenutno zavodi glumce koji u njoj igraju, a vjerujemo i publiku.
Dora Delbianco

Praizvedba: 20. siječnja u 20 sati u Histrionskom domu

Pretpremijere predstave: 18. i 19. siječnja u 20 sati u Histrionskom domu

Repriza premijere: subota 21. siječnja u 20 sati u Histrionskom domu

Autor: Tito Strozzi

Redatelj: Saša Broz

Adaptacija: Dora Delbianco

Scenografija: Miljenko Sekulić

Kostimografija: Marita Ćopo

Glazba: Matej Meštrović

Producent: Zlatko Vitez

Izvođači: Dora Fišter-Toš i Janko Popović Volarić

Igra u dvoje

Igra u dvoje

Komentiraj