Igra svjetla i zvuka na tradicionalnom festivalu u engleskom Durhamu

Screenshot YouTube

Tradicionalni festival svjetla Durham Lumiere je obasjao građevine i zadivio stanovnike i posjetitelje životopisnog engleskog grada.

Ovaj put su umjetnici i dizajneri svjetla predstavili raznoliku kombinaciju novih, interaktivnih i trajnih projekcija i instalacija, od kojih se neke moraju obilaziti i promatrati dulje vrijeme.

Ukupno 35 svjetlećih instalacija je postavljeno na glavnim lokacijama povijesnog grada Durhama. Šest instalacija se nalazi izvan užeg gradskog područja pa posjetitelji moraju krenuti u obilazak okolice.

Predstavili su se i umjetnici iz lokalne zajednice, koji su uz instalacije povezali audio snimku, na kojoj građani citiraju pjesme i pričaju lokalne priče.

Kombinacijom svjetla i zvuka su se poigrali i drugi umjetnici.

Festival se održava od 2009. godine, a inspiriran je svjetskim poznatim festivalom Lyon Lumière. Prošle godine je događanje zbog pandemije koronavirusa otkazano.

Durham je mali grad na sjeveroistoku Engleske, poznat je po svom sveučilištu te katedrali i dvorcu, koji se nalaze na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Rijeka Wear prolazi kroz gradsko središte i okružuje katedralu s tri strane.

Komentiraj