Igor Vujović: Potrošači su neinformirani, davatelji usluga rade što hoće

Predsjednik udruge Potrošač Igor Vujović izjavio je za N1 da su hrvatski potrošači neinformirani, te da trgovci i davatelji usluga “rade što hoće”.

Komentirao je uvođenje eura, rekavši da već ima “lovaca u mutnom”. “Nisu svi trgovci loši, ima ih lošijih. Ulaz nije puno poskupio, tu oni imaju možda sedam posto poskupljenja, možda, a mi smo svjedoci da su na policama trgovina 30 posto poskupljenja. Ako nisu dosad podigli cijene, ne razumijem zašto su sad podigli cijene 30 posto, posebice ovih osnovnih namirnica”, rekao je Vujović.

Istaknuo je da tajni kupci, koji se spominju u zadnje vrijeme, neće regulirati lov u mutnom i poskupljenja, nego će provjeravati čisto preračunavanje iz kuna u eure.

“Ako naiđu na nepravilnosti, mogu podnijeti zahtjev Državnom inspektoratu, a isto to mogu i građani, i Državni inspektorat koji je nadležan provest će nadzor i ako se utvrdi da je trgovina radila protiv zakona, ona će biti sankcionirana”, rekao je.

Smatra da su se građani u Hrvatskoj našli u nezavidnoj situaciji, jer ih je u isto vrijeme pogodila i konverzija i inflacija, ali da se cijene ne smiju dirati. “Zna se kako se postavljaju cjenici, nema zaokruživanja, nema veze je li cijena u kunama ili u eurima, cijena je cijena”, rekao je Vujović.

Ne bi se, kaže, iznenadio da nakon uvođenja eura kupci u trgovinama putem digitrona provjeravaju cijene i konverziju. “Potrošači su u Hrvatskoj vrlo neinformirani. Naravno da će tu u početku biti problema s temeljnim matematičkim načelima, bit će malo teže preračunati, ali ne bi potrošači to trebali ni raditi. To je posao trgovca, ali ja moram imati povjerenja da će on to napraviti u skladu sa zakonom”, rekao je.

Istaknuo je da je Hrvatska zakasnila s kampanjom i informiranjem građana oko uvođenja eura, podsjetivši da je Slovenija na tome radila dvije godine prije uvođenja zajedničke valute i napravila konverziju bez problema. “Zakasnili jesmo, ali nema veze, nećemo sada plakati nad prolivenim mlijekom. Tu smo gdje jesmo, ne bih dizao tenzije, vjerujem da će se sve napraviti kako treba. Tu ovisi puno i o BDP-u. Svi pričamo o trgovcima, ali financijske usluge, krediti, banke, tu ljudi moraju biti jako oprezni. Svaki potrošač ide s nekim povjerenjem prema davatelju usluga i trgovcu, a sad vidjet ćemo što će se dogoditi. Tu ćemo biti suočeni s ljudskim faktorima, ne sa zakonima”, rekao je.

Često spominjane crne liste trgovaca ocijenio je vrlo diskutabilnima. “S jedne strane su dobre, da se građane informira koji trgovac ne posluje sukladno zakonu, a ima i dobrih trgovaca i sad ako mu se dogodilo nešto omaškom, nije u redu da ga se stavlja na crnu listu i nanosi mu se poslovna šteta”, rekao je Vujović.

Rast cijena nazvao je bezobraznim, navevši posebice cijena ulja i kruha, pogotovo ako se uzmu u obzir mjere Vlade. “Tu je korišten lov u mutnom i neopravdano dizanje cijena. To poskupljenje je krenulo od korone, na zimu 2021. godine. Danas je kruh već 16 kuna. Mirovine se nisu povećale, plaće radnicima se nisu povećale”, rekao je.

Govoreći o potrošačima, Vujović je rekao da su umirovljenici najodgovorniji, najpažljiviji i najbolje informirani kao potrošači. “Najbolje znaju potrošačka prava, a i nije ih sram pitati kad nešto ne znaju”, rekao je, dodavši da je mladim ljudima puno više neugodno pitati i pokazati svoju neupućenost.

Istaknuo je i da je Hrvatska petu godinu po potrošačkim pravima i informiranosti građana zadnja u Europi, odnosno na 27. mjestu. “Da nema to zadnje mjesto, mi vjerojatno ne bismo ni bili na ljestvici. U jako smo lošem stanju. Sav teret prebačen je na leđa potrošača, a oni su jako slabo informirani, ne znaju svoja prava i onda imamo to što imamo – trgovci i davatelji usluga rade što hoće”, rekao je šef udruge Potrošač.

Zakoni nam, dodaje, nisu loši, ali ono što nije dobro je provedba. “Zakoni su harmonizirani sa zakonima Europske unije, nadograđuju se da potrošač bude što zaštićeniji, ali s obzirom na primjenu, zakoni su na Marsu, a mi smo još na Zemlji. Dakle, nema primjene”, rekao je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]