Vojni analitičar Igor Tabak u petak je za Dnevnik.hr komentirao američki napad “majkom svih bombi” na Afganistan.

“Ovo je malo drukčije. Treba pogledati prostor na kojem se to događa, samo 20-ak kilometara od područja koje se nekad zvalo Tora Bora. Riječ je o izuzetno nepristupačnom komadu granice Pakistana i Afganistana gdje se od grada Jalalabada planine naglo dižu prema granici. Tu je čitav niz utvrđenih lokacija koje imaju izlaze na obje strane granice – s jedne strane tu su se nekad nalazili borci Al-Quaide, a sada ISIS-a kojima je omogućen brz bijeg ako vide da se u ravnici sprema nešto protiv njih. Riječ je o specifičnom pejzažu s dosta usjeka i dubokih, uskih dolina. Ako je vjerovati američkim medijima, upravo je to bio razlog izbora ovako specifičnog oružja”, rekao je Tabak.

Dodao je i da je očito da se htjelo vidjeti može li se korištenjem ovakvog oružja u specifičnim zemljopisnim uvjetima dovesti do kombiniranja udarnih valova i njihovog dodatnog pojačavanja ne bi li se jače rušilački djelovalo na tunele i podzemne građevine.

Naglasio je i kako je gledano s vojno-tehničke strane, riječ o zanimljivom eksperimentu, a sam napad okarakterizirao je kao iznenađujući.

Komentiraj