Igor Bišćan: “Svi su očekivali više od Engleza”

Nakon povijesne pobjede nad Švicarskom mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju sutra s početkom u 18 sati u slovenskom Kopru očekuje ključna utakmica grupne faze natjecanja u kojoj se bore za ulazak među osam najboljih ekipa starog kontinenta. Suparnik mladim Vatrenima bit će Engleska koja usprkos dva uvodna poraza još uvijek nije izgubila šanse da se plasira u četvrtfinale.

>> EURO U21: Hrvatska može proći uz poraz, ali i ispasti s pobjedom

Sraz s Englezima najavio je izbornik Igor Bišćan koji se za službene stranice HNS-a prvo osvnuo na stanje ozlijeđenih igrača: “Nekoliko igrača osjeća posljedice utakmice sa Švicarskom, poput Franjića i Šverka. Majer se ozlijedio i prije, a Erlić je morao izaći. Vidjet ćemo danas tko će biti u stanju trenirati i koliko. Za neke nećemo znati do same utakmice, možda će početi, možda će moći samo ući s klupe.”

Potom je pojasnio zašto se prije utakmice sa Švicarskom odlučio na promjenu vratara: “Moja je odluka bila zamjena vratara s obzirom na tip utakmice koju sam očekivao, vjerujući da će nam više odgovarati kvalitete Kotarskog. Nema to veze s onime što je Šemper pokazivao, on je uvijek bio pouzdan i na njega smo se mogli osloniti. Na kraju je ispalo dobro, premda je bilo različitih situacija. Zadržao je mirnoću, sam ispravljao svoje greške i na kraju fenomenalno obranio zadnju šansu. On će biti opet biti na golu, tim više što je Šemper osjetio problem sa zglobom.”

Uslijedio je nekoliko riječi o sutrašnjem suparniku: “U suprotnom smo psihološkom momentu, svi su očekivali više od njih i ovo nije ni blizu njihovom standardu. Moramo misliti na sebe, ali oni su još uvijek moćni i kvalitetni i mogu se kvalificirati za četvrtfinale. Ostaje im nada i napravit će sve da iskoriste tu šansu. Bit će maksimalno ozbiljni i čeka nas teška utakmica, kao i svaka druga na ovoj razini.”

Najavio je i taktiku za utakmicu: “Nećemo značajnije mijenjati koncept momčadi, nećemo srljati i ostavljati prostor Englezima, to ne bi bilo pametno. Njima odgovara ostati u situacijama jedan-na-jedan. Morat ćemo biti u prilici korigirati jedni druge, odgovoriti momčadskom obranom na njihovu individualnu kvalitetu. Jako je važno da budemo opasni prema naprijed, da čvrsto izlazimo iz bloka. To će biti natjecateljska utakmica, a trebat će voditi računa i o drugoj utakmici, osluškivat ćemo rezultat i povlačiti poteze.”

O karakteru svojih igrača je rekao: “Dečki su jaki, isplivali su kroz svoje generacije jer su se dobro nosili s teškim trenucima. Na nama je bodriti ih do kraja, usaditi im vjeru u sebe. Kada je teško, treba se truditi i dalje, čak i ako primimo pogodak znamo da smo u velikoj prilici.”

Podijelio je i razmišljanja o dosadašnjem odvijanju turnira: “U ove dvije ili tri turnirske utakmice nema prostora za umiranje u ljepoti, svi se prilagode rezultatu. Slabije ekipe dobro su organizirane, bolje ekipe ne preuzimaju veliki rizik jer nemaju vremena ispravljati kikseve pa i nema velike razlike. Samo je Mađarska, jedan od domaćina, ispala iz konkurencije, a čak je i Slovenija odigrala dvije ozbiljne utakmice. Svima je jako teško, ovo su fizički i taktički zahtjevne utakmice.”

Na koncu je govorio i o A reprezentaciji: “Lijepo je znati da je A-reprezentacija odgodila termin svog treninga da pogleda našu utakmicu. Naravno da i mi pratimo njih, sigurno više nego oni nas. Svi smo kolege, pratimo što se zbiva i sve doživljavamo zajednički. A-reprezentacija je perjanica našeg nogometa, svi igrači ovdje sanjaju da će jednog dana doći na tu razinu i zaigrati s nekim od svojih idola, vidi se da ginu za hrvatski dres.”

Dvoboj u Kopru sudit će Harms Osmers iz Njemačke kojem će asistirati sunarodnjaci Eduard Beitinger i Dominik Schaal te Rumunj Horatiu Fesnic dok će kontrolor suđenja biti Hugh Dallas iz Škotske, a delegat Grk Depi Koxenoglou.

Ljestvica:

Komentiraj