IGNORIRALI OBAVJEŠTAJCE Izraelska vojska zanemarila je upozorenja uoči napada 7. listopada

Autor:

An Israeli army tank rolls to take position in an area along Israel's southern border with the Palestinian Gaza Strip on June 18, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas.,Image: 882688558, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

JACK GUEZ/AFP/Profimedia

Izraelska vojna obavještajna služba jasno je upozorila na predstojeći napad Hamasa više od dva tjedna prije samog napada iz Pojasa Gaze 7. listopada prošle godine, tvrdi izraelska javna radiotelevizija Kan.

Planovi o napadima na vojne baze i naselja, kao i otimanju 250 talaca, uključujući i žene i djecu, podastrijeti su u dokumentu koji je razdijeljen unutar Divizije Gaza Izraelskih obrambenih snaga (IDF) 19. rujna, navodi se u prilogu Kana.

Izvještaj je stigao od visokocijenjene IDF-ove Jedinice 8200, odgovorne za skupljanje obavještajnih podataka, no navodno su ga ignorirali viši vojni dužnosnici. Najgori scenarij koji se razmatrao bio je da bi nekoliko desetaka terorista s tri točke moglo ući u Izrael.

NAPUŠTAJU GA POUZDANICI Netanyahu raspustio ratni kabinet

Vojni izvjestitelj televizije Kan rekao je da je “sigurnosni sustav o to vrijeme radio u smjeru pacifikacije Pojasa Gaze, što znači poboljšavanja životnih uvjeta civilne populacije, radnih dozvola za Palestince i ukidanju ograničenja na dobra“.

IDF se oslanjao na pograničnu obranu koja je sezala duboko u unutrašnjost, no sve se urušilo 7. listopada, rekao je izvjestitelj. Viši dužnosnici Divizije Gaza navodno su odbacili upozorenja.

TZAV 9 SAD uveo sankcije ekstremističkoj izraelskoj skupini koja ometa humanitarnu pomoć Gazi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.