Idući tjedan sjednica Odbora o hitnoj reformi zdravstvenog sustava

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-ova Renata Sabljar Dračevac najavila je da je za idući tjedan sazvana sjednica na kojoj će se raspravljati o potrebi hitne reforme zdravstvenog sustava i kako osigurati adekvatnu količinu novca za zdravstvo.

Nakon sjednice toga tijela u petak, Sabljar Dračevac u izjavi novinarima je ocijenila da su “zdravstvo i socijalna skrb resori koji doslovno ključaju”.

“Službe se moraju mijenjati, i zdravstveni sustav i socijalna skrb, i zato je za sljedeći tjedan sazvana sjednica Odbora na kojoj želimo progovoriti o hitnoj potrebi reforme zdravstvenog sustava. Mora se razgovarati o tome kako osigurati adekvatnu količinu novca za zdravstvo, ali i adekvatan način liječenja”, kazala je Sabljar Dračevac.

Naglasila je da još uvijek nije dobila odgovor ministra financija Zdravka Marića o korištenju novca iz trošarina jer, kaže, uvijek kada se trošarine podižu, govori se o zdravstvenom sustavu, a i zakoni predviđaju da se dio sredstava prikupljenih od trošarina usmjerava u zdravstvo.

Vrijeme je da se na sljedećoj sjednici progovori kako se misli riješiti ova nemila situacija s dugom veledrogerijama, pogotovo zbog pacijenata koji će sada polako početi ostajati bez svojih lijekova, upozorila je.

Istaknula je da su rješenje za izbjegavanje nagomilavanja novih dugova u zdravstvu reforme.

“Ne možemo imati zdravstveni sustav u kojem neke ustanove i do 95 posto budžeta troše na plaće djelatnika. Ako se taj postotak potroši na to, kako ćemo osigurati sve ostalo, od lijekova pa nadalje”, zapitala je Sabljar Dračevac.

Zdravstveni sustav se mora hitno mijenjati jer više nemamo vremena budući da će se stvarati novi dugovi i ništa se neće riješiti, upozorila je.

Dodala je da je tome pridonio i covid jer je stvorio nove troškove u zdravstvu koji također nisu kompenzirani nego su podmireni iz limita koji su bolnice imale za sve ostale troškove.

Na pitanje je li rješenje u djelomičnoj ili potpunoj privatizaciji zdravstvenog sustava, odgovorila je da se “boji da je nekome u interesu potpuna privatizacija sustava”.

“Zdravstveni sustav je neka vrsta zadnjeg obilježja socijalne države koja se brine o svojim građanima. Ne treba samo privatizirati nego provesti ozbiljnu reformu svih segmenata zdravstva”, poručila je.

Komentirajući tragičnu smrt djevojčice iz Nove Gradiške kazala je da govor mržnje prema socijalnim radnicima koji je uslijedio nakon toga nije dobar i nije ispravan način komunikacije.

Komentiraj