IDU TEMPERATURE PREKO 40 A s vrućinama nam stiže i fenomen ‘toplinske kupole’

Autor:

23.07.2022., Zagreb - Poljski influencer Jacob Borkowski sa prijateljima je posjetio Zagreb te osviježenje od ljetnih vručina pronašao u fontani na Trgu kralja Tomislava. Photo: Fran Rubil/PIXSELL

Fran Rubil/PIXSELL

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu Severe Weather, objavio je detaljnu vremensku prognozu za iduće razdoblje.

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je vlažnim i hladnim vremenom u većem dijelu Europe, pri čemu je jugoistočna Europa bila zahvaćena više ljetnim uvjetima.

Predviđa se da će se temperature popeti od srednjih do viših 30 stupnjeva u mnogim zemljama i potencijalno bi mogle prijeći granicu od 40 °C po prvi put ovog ljeta, a najveće temperaturne anomalije predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok, piše Severe Weather.

Porast temperatura

Ovog tjedna predviđaju se temperature od srednjih do viših od 30 stupnjeva u cijeloj srednjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi, s tim da bi vrhunac mogao biti i 40 stupnjeva.

Glavni razlog nadolazećeg toplinskog vala je stabilni uzorak u visini, poznat kao toplinska kupola.

TOPLINSKA KUPOLA Val vrućine u Meksiku ubio desetke ljudi, majmuni mrtvi padali s drveća

Što je toplinska kupola?

Kako je ranije objasnio meteorolog televizije N1 Bojan Lipovšćak, toplinska kupola je meteorološki fenomen koji se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području.

Kupola je stacionarno područje visokog tlaka koje zadržava topli zrak iznad određenog područja poput poklopca.

Što donosi fenomen peke ili sača?

Meteorološki uvjeti uvjeti koji doprinose formiranju toplinske kupole su:

1. Stabilna atmosfera: U toplinskoj kupoli prevladava stabilna atmosfera s ograničenim vertikalnim miješanjem zraka, što sprječava izmjenu toplog i hladnog zraka.

2. Nedostatak oblačnosti: Toplinska kupola obično ima malo ili nimalo oblačnosti, što dopušta snažnoj sunčevoj radijaciji da poveća temperaturu zraka.

3. Nedostatak vjetra: Slaba horizontalna cirkulacija zraka u području ispod središta toplinske kupole.

KRETANJE VRUĆEG ZRAKA Klimatske promjene usporavaju toplinske valove, produžujući muke ljudi

Karakteristike vremena povezane s toplinskom kupolom su ujedno i karakteristike toplinskog vala:

1. Visoke temperature: Toplinska kupola uzrokuje izrazito visoke temperature zraka, što može dovesti do valova vrućine.

2. Suho vrijeme: Ovo područje često ima malu vlažnost zraka jer stabilna atmosfera sprječava konvektivne procese koji bi mogli dovesti do stvaranja oblaka i oborina.

3. Dugotrajnost: Toplinska kupola može trajati nekoliko dana do tjedana, ovisno o veličini i snazi ​​atmosferskih sustava koji utječu na nju.

Raspored toplog i hladnog zraka u okviru toplinske kupole je takav da se topli zrak akumulira u nižim slojevima atmosfere, obično uz tlo i bliže površini, dok se hladni zrak gura prema višim slojevima atmosfere.

Hladni zrak na vrhu kupole kreće se u smjeru kazaljke na satu – anticiklonalno i spušta se prema tlu, spuštanjem se komprimira – dolazi na viši tlak i grije se, na taj način se na vrhu toplinske kupole (cca 200 hPa ili na visini iznad 12.000 m) formira poklopac toplog zraka, u našim krajevima nazvali bi ga “pekom” ili “sačem”, piše N1.

NAJGORE TEK SLIJEDI Zbog klimatskih pomjena UN oglasio ‘crvenu uzbunu’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.