IDS za postizanje potpune ravnopravnosti spolova u društvu

HINA/ Daniel SPONZA

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana žena, predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar u srijedu je iz Pule poručila kako ravnopravnost spolova za IDS nije samo “žensko pitanje”, već prvenstveno političko, odnosno civilizacijsko i pitanje svih onih kojima je stalo do društvenog, socijalnog i političkog napretka.

Čakić Kuhar je na konferenciji za novinare, zajedno s potpredsjednikom stranke Valterom Flegom, ukazala na problem rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, istaknuvši da je IDS stranka u kojoj su žene izuzetno dobro zastupljene i organizirane putem Kluba žena, te se aktivno radi na poboljšanju položaja žena u Istri.

Poražavajućom činjenicom je ocijenila da je Hrvatska jedna od samo šest zemalja u svijetu u kojoj se u posljednjem desetljeću ravnopravnost spolova pogoršala.

Umjesto poboljšanja položaja žena, u RH se vode ideološke bitke iz povijesti

“Nezadovoljne smo položajem žena u društvu danas, jer bi taj položaj mogao i morao biti kud i kamo bolji. Umjesto toga u Hrvatskoj se, nažalost, vode još uvijek ideološke bitke iz prošlosti”, poručila je.

Izrazila je, pak, zadovoljstvo što u redovima IDS-a ima ukupno 64 vijećnice, što je rast od 56 posto u odnosu na 2013., tri predsjednice gradskih podružnica, devet predsjednica općinskih podružnica IDS-a, jednu predsjednicu Zajednica podružnica, četiri članice predsjedništva IDS-a, dvije potpredsjednice stranke i više od 2.300 članica, što je povećanje od 23 posto u odnosu na 2017. godinu.

Flego je rekao kako je rodna ravnopravnost jedan od političkih ciljeva IDS-a, istićući da zemlje koje razvijaju ravnopravnost kao politički cilj imaju i ravnopravnije društvo. Kao jedan od načina na koji se potiče rodna ravnopravnost naveo je uvođenje građanskog odgoja koji, između ostalog, posvećuje pažnju i ovoj temi. Najavio je kako se u Istri od sljedeće školske godine započinje s eksperimentalnim uvođenjem građanskog odgoja, kao izvannastavne aktivnosti u deset osnovnih škola.

Istanbulska konvencija je obvezujući međunarodni instrument

Za Istanbulsku konvenciju, čija je ratifikacija u Hrvatskoj bila najavljena do kraja 2017., naglasio je kako je riječ o obvezujućem međunarodnom instrumentu koji služi kao pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprječavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i u obitelji.

“Ovo je pitanje koje nas treba sve ujediniti, jer izgradnja društva bez nasilja obaveza je svih nas. Upravo iz tog razloga, mi u IDS-u vidimo Istanbulsku konvenciju kao odličnu priliku da Hrvatska napravi odlučan iskorak protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”, poručio je Flego i najavio da će IDS u Saboru prikupljati potpise za ratifikaciju te konvencije.

Komentiraj