IDS VLADI: “Pomozite da područja s manje zaraze spase državni proračun”

Istarski demokratski sabor (IDS) zatražio je od Vlade da za područja s povoljnom epidemiološkom situacijom od Italije i Slovenije isposluje izuzeće od restriktivnih epidemioloških mjera i tako im omogući “da izvuku ovu turističku sezonu”, objavio je Glas Istre.

“Istarski demokratski sabor poziva Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo turizma i ostale resorne institucije da promptno reagiraju na odluku Italije o uvođenju obaveznih testova na koronavirus za sve osobe koje u Italiju ulaze iz Hrvatske. Isto vrijedi i za najave Republike Slovenije o stavljanju Hrvatske na crvenu listu. Talijanska odluka, kaže predsjednik IDS-a Boris Miletić, ima dalekosežno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo i zahtijeva maksimalnu angažiranost svih nadležnih institucija.

“Hrvatska mora iskoristiti sve raspoložive diplomatske kanale, izričito dobro razvijene bilateralne odnose s Italijom te diplomatske kanale na razini EU-a da se talijanska odluka revidira! Istra kontinuirano ima vrlo povoljnu epidemiološku situaciju i najbolje turističke rezultate u zemlji. Zbog toga tražimo od nadležnih hrvatskih institucija da apeliraju na emitivne države, da mjere koje donose ne donose za cijelu državu, već isključivo za pojedina područja, sukladno realnoj epidemiološkoj slici”, kaže Miletić.

Isto tako, iz IDS-a traže od Nacionalnog stožera da hitno donese mjere kojima će se omogućiti nesmetan nastavak turističke sezone u regijama koje su osigurale sigurno epidemiološko okruženje, poput Istre.

“Istarski turistički rezultati ključno će utjecati na stabilnost državnog proračuna koji je već pretrpio ogroman udarac. Stoga, tražimo od nadležnih institucija da povuku sve potrebne poteze, da se prestanu kockati i da omoguće Istri i svim drugim sigurnim regijama i gradovima da izvuku ovu turističku sezonu”, poručuje Boris Miletić.

Komentiraj