IDS podržava zabranu fašističkih simbola

Iz IDS-a su u srijedu podržali inicijativu Židovske općine Zagreb da se u Kazneni zakon ugradi članak kojim bi se kažnjavalo isticanje obilježja nacizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima.

IDS je, podsjetili su, tu inicijativu pokrenuo još 2017. i u saborsku proceduru uputio Prijedlog dopune Kaznenog zakona kako bi se “napokon stalo na kraj povijesnom revizionizmu i isticanju simbola tih zločinačkih režima”, no, dodali su, taj prijedlog vladajuća većina drži u ladici četiri godine i odbija ga staviti na dnevni red za raspravu u Saboru.

“Nadamo se da ćemo sad, kao dio šire inicijative, uspjeti u zakon ugraditi odredbe koji će konačno na pravi način sankcionirati šovinizam, primitivizam i fašističke ispade svake vrste. Pravosuđe i policija moraju imati jasan i provediv zakonski okvir na temelju kojeg će postupati”, istaknuli su iz IDS-a.

Smatraju i da je nasilno društvo posljedica ignorantnosti institucija, političke proračunatosti i kukavičluka.

“Razina do koje naše institucije mogu ići u politiziranju i kalkuliranju s tim temama je degutantna. Danas se opravdava ustaški režim, a sutra se svi čude obiteljskom nasilju i strahotama koje, nažalost, pratimo u medijima. To je zatvoreni krug i protiv toga se borimo već godinama”, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Dodao je da samo tolerancija i stroge sankcije protiv nasilnika i svih koji veličaju zločine mogu izgraditi pristojno i uređeno društvo i poručio: “Promijenite zakon, prestanite kalkulirati i pokažite konačno malo hrabrosti!”.

Komentiraj