Luka Stanzl/PIXSELL

ODLUČENO Na EU izbore IDS s HSS-om i GLAS-om

Savjet Istarskog demokratskog sabora (IDS-a) odlučio je da će IDS na izbore za Europski parlament u svibnju iduće godine izaći sa strankama GLAS i HSS s kojima je u savezu javnosti poznatom kao Amsterdamska koalicija, a iz kojega je ranije, zbog slučaja Uljanik, odnosno sukoba interesa IDS-a ova zastupnika Ivana Jakovčića, istupila stranka Pametno. Tom će se savezu pridružiti i Primorsko – goranski savez (PGS) s kojim je najjača istarska stranka ranije sklopila savez i ima zajednički Klub zastupnika u Saboru.

“Cilj naše koalicije je stvoriti snažan oporbeni blok koji se može na pravi način suprotstaviti HDZ-u i svima koji su još desnije od HDZ-a. U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj jačaju nacionalističke i radikalne opcije. Krajnje je vrijeme da se okupimo i kažemo – dosta! Hrvatska ne smije postati Poljska. Osim toga, Hrvatska je po nizu ekonomskih pokazatelja kontinuirano najgora u Europi. To nema više nikakvog smisla i to se mora promijeniti.” , rekao je na sjednici Savjeta predsjednik IDS-a Boris Miletić dodajući da će izbori za Europski parlament biti veliki  test za Europu, ali i za Hrvatsku.

Kako je istaknuo, Amsterdamska koalicija predstavlja naprednu, otvorenu i razvijenu Hrvatsku te je uvjeren da će se će se taj savez sljedećih nekoliko mjeseci širiti i postati najsnažnija opozicija HDZ-u. Cilj saveza kao strateškog projekta triju stranaka je uspostaviti  ravnotežu na hrvatskoj političkoj sceni koja je, smatra Miletić, ozbiljno narušena u korist desnice i radikalne desnice.

Na sjednici je donesena i odluka da će Miletića, zbog njegova snažnijeg angažmana u aktivnostima za europske izbore, u Hrvatskom saboru početkom 2019. zamijeni Emil Daus, inače načelnik općine Cerovlje.

 

 

Komentiraj