IDS GLASNOVIĆU: Nema tog primitivizma koji može zaustaviti slobodu govora

FaH

IDS je u subotu najoštrije osudio istup novoizabranog saborskog zastupnika Željka Glasnovića na društvenoj mreži Facebook o prosvjedu dijela studenata i profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ocjenjujući kako se radi o sramotnim izjavama, govoru mržnje i pozivu na nasilje.

Sve političke aktere i relevantne institucije IDS je pozvao “da ne šute i da osude ovo sramotno iživljavanje”.

“Ne zatvarajte oči pred stvarima koje ne samo da bacaju ružnu mrlju na našu demokraciju, već i predstavljaju izravnu prijetnju za fizičku sigurnost studenata. IDS ovim putem oštro osuđuje psovačku retoriku gospodina Glasnovića i poručuje – nema tog primitivizma koji može zaustaviti slobodu govora, ma koliko se neki trudili!”.

U IDS-u ističu da je Glasnović do sada nezabilježenom agresivnom retorikom pokušao diskreditirati brojne studentice i studente koji prosvjeduju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nazivajući ih, između ostalog, “bandom anarhista i boljševičkih sotonista”.

“Takvim sramotnim izjavama budući zastupnik Glasnović pokazuje da su pojedini političari u potpunosti zarobljeni prošlošću i mitovima, ali i da vrlo loše razumiju demokraciju”, smatra IDS.

Umjesto da kao zastupnik pokazuje minimum političke kulture i da uvažava pravo građana na prosvjed i slobodno iskazivanje mišljenja, zastupnik Glasnović degutantno vrijeđa studente i izravno poziva na primjenu sile, upozoravaju iz IDS-a.

“Gospodin Glasnović, čini se, zaboravlja da je Hrvatska slobodna, demokratska država, a ne diktatura, poput Sjeverne Koreje koju sam rado spominje. Gospodine Glasnović isto tako, čini se, zaboravlja da hrvatski studenti imaju iskustvo pendreka i suzavca iz nekih prošlih vremena, kojih se sam grozi”, poručuju IDS-ovci.

U objavi na Facebooku, koja je izazvala brojne negativne kritike, Glasnović je, među ostalim, napisao kako na FF-u “društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u”. Poručio je i da se u “u razvijenim demokracijama, kad manjina tlači većinu, to rješava pendrekom i suzavcem”.

Komentiraj